Simić: Za novi zakon o Ustavnom sudu potrebna promjena Ustava BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Za novi zakon o Ustavnom sudu potrebna promjena Ustava BiH

SARAJEVO, BANJALUKA – Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH, kaže da bi donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH podrazumijevalo promjenu Ustava BiH, što ne može biti urađeno u roku od 120 dana.

Zvaničnici RS i lideri političkih partija iz RS istakli su da je neophodno da se donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH I da strane sudije odu iz tog suda.

"Što se toga tiče Nacrt zakona o prestanku mandata stranih sudija postoji i kod jednog poslanika je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pa neka ga predloži. Ima osam članova i može biti usvojen za jedan mjesec, ukoliko postoji volja", rekao je Simić.

Kao i Simić, i Bariša Čolak, bivši HDZ-ov ministar pravde BiH, a danas delegat u Domu naroda parlamenta BiH, smatra da Ustav BiH dopušta zamjenu sudija stranaca, te da je to potrebno učiniti.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su bošnjačke stranke, ali i međunarodni krugovi bili poprilično suzdržani kada je u pitanju donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanak rada stranih sudija.

"Za 120 dana neće moći biti donesen zakon o Ustavnom sudu BiH, jer bi to značilo da se mora početi s izmjenom Ustava BiH, a to je komplikovana procedura", rekao je Šefik Džaferović iz SDA, a na pitanje šta misli o tome da li strane sudije treba da odu, samo je rekao da i to pitanje rješava izmjena Ustava BiH.

Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u BiH, rekao je da odluku donesenu u Banjaluci treba razmatrati i da je važno što je to zajednički stav, ali da se sudske odluke moraju poštovati. Upitan da kaže da li je sazrelo vrijeme da strane sudije napuste BiH, Mur je rekao da međunarodna zajednica treba razgovarati, napraviti analizu te da se radi o ozbiljnom pitanju.

"Iskreno da vam kažem, nadam se da možemo naći barem neki način da idemo dalje, da poštujemo sve stavove, ali da ipak idemo dalje. Rano je to komentarisati", rekao je Mur.

Posljednja odluka Ustavnog suda o neustavnosti Dana Republike podgrijala je političke tenzije i sve izvjesnije je i održavanje referenduma na kome bi narod odlučio da li prihvata tu odluku Ustavnog suda.

Nakon sastanka predstavnika najvećih stranaka i najviših zvaničnika RS, koji je održan u nedjelju i na kojem je poslije duže vremena postignuto apsolutno jedinstvo, Republika Srpska je, praktično, ultimativno zatražila donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH i to u roku od 120 dana.

U suprotnom biće sazvan novi sastanak, na kojem će se govoriti, a vjerovatno i odlučiti o napuštanju institucija BiH.

Pored zahtjeva da se u predviđenom roku donese zakon o Ustavnom sudu BiH, zvaničnici RS jedinstveno su odbili odluku Ustavnog suda koja je Dan Republike proglasila neustavnim. Od NS RS zahtijeva se da odbaci sve buduće odluke Ustavnog suda BiH donesene preglasavanjem koje zadiru u statusna pitanja RS.

"Odluka Ustavnog suda BiH o tome da 9. januar proglasi kao neustavan Dan RS je na sastanku odbačena kao neprimjenjiva, a svi učesnici razgovora ostali su pri deklaraciji NS RS. Predstavnici RS će brzo predložiti promjenu Zakona o Ustavnom sudu, koji treba da bude usvojen u roku od 120 dana, i da se izbace strane sudije iz tog suda. Ukoliko se to ne dogodi, mi ćemo odlučiti o daljem učešću srpskih predstavnika u institucijama BiH", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon sastanka kojem su prisustvovali najviši zvaničnici RS i lideri najvećih partija u RS.

Mladen Bosić, lider SDS-a, nakon sastanka rekao je da donošenjem novog zakona Ustavni sud ne bi više bio politički faktor, te da je njihova posljednja odluka problem preko kojeg se ne može preći.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.