Izvor: B92, 15.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Muslimani spalili Ježešticu

Hag -- Suđenje Naseru Oriću, ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici, nastavljeno je pred Haškim tribunalom.

Iskaz je dao Miladin Simić o muslimanskim napadima na selo Ježeštica u kojima je, tokom avgusta 1992. i na Božić 1993. godine, selo spaljeno, a više meštana ubijeno. Drugi svedok koji je dao iskaz o napadima, Simić (52) je rekao da je 8. avgusta 1992. čuo pucnjavu i zatim video kako gore zaseoci na brdima iznad Ježeštice.

"Videli smo ljude u maskirnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uniformama kako pale kuće i gone stoku. Nismo mogli ništa da učinimo da ih sprečimo. Jedni su pucali na nas, drugi su palili kuće", izjavio je Simić, i dodao da su za Muslimanima išle žene, i da su "odnosile nešto na leđima".

Posle napada, nijedan objekat u zaseocima Ježeštice nije ostao netaknut. Simić je posvedočio da je jednom od ubijenih seljana, Anđelku Mlađenoviću bila odsečena glava i da je od "naroda iz sela Čumaviće" čuo da je Musliman po imenu Kemo odneo glavu u Srebrenicu "kao trofej", i da ju je okačio na ogradu lokalnog stadiona.

U uvodnoj reči na početku suđenja Oriću, tužioci su Kema pominjali kao Orićevog potčinjenog koji je bio izuzetno surov prema zarobljenim Srbima.

Na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, Muslimani u belim i zelenim uniformama napali su preostali deo Ježeštice, kazao je Simić i dodao da je tom prilikom zapaljena njegova kuća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.