Simfonijski orkestar uživo

Izvor: RTS, 18.Feb.2013, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simfonijski orkestar uživo

Niški simfonijski orkestar ove godine ambicioznije je krenuo u održavanje pedagoških koncerata namenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola. Zahvaljujući ovakvim koncertima, koje već tradicionalno neguju, približavaju učenicima muziku o kojoj uče u školi, ali i postaju otvoreniji za buduću publiku.

Prepoznatljive melodije velikih kompozitora na jednom od pedagoških koncerata u Niškom simfonijskom orkestru. Učenici gimnazije "Svetozar Marković", pažljivo slušaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a ponešto i zabeleže.

"Mi ovu muziku uglavnom slušamo na diskovima, a sad stvarno je prelepo čuti ovako divne kompozicije uživo. Vidimo kako sve to izgleda na sceni, kako instrumenti sviraju, pokrete gudala, dirigenta", kažu učenici.

Ovakvi koncerti su dragoceni i za profesore muzičke kulture, koji svake godine dovode učenike u niški simfonijski orkestar.

"Oni pišu, slušaju, ne može se sve zapamtiti, ali ja želim jednostavno da povežemo onu teoriju sa časa sa praksom ovde", kaže Razija Španović, profesor muzičke kulture u Gimanziji "Svetozar Marković".

Na koncertima koji se održavaju u februaru, diriguje Tošio Janagisava, gost iz Japana.

"Suština je da je ovaj program prilagođen deci, ne možemo svirati neke autore koji su teški za ovakve koncerte, ali smo odabrali muziku autora iz više zemalja. Sličan pristup obrazovanju imamo i u Japanu", kaže Tošio Janagisava, dirigent.

Niški simfonijski orkestar na pedagoškim koncertima ima dva programa, prilagođena različitim uzrastima, a za ovu godinu planirali su najmanje 40 ovakvih koncerata.

"Ova deca će jednog dana doći i sesti na premijerne koncerte, doći i slušati ovu muziku samo ako se mi potrudimo da im je približimo", kaže direktor Niškog simfonijskog orkestra Vesna Bratić.

Da mladi uživaju u ovakvoj muzici najbolje pokazuje i to što su muzičari svirali na bis i na kraju koncerta dobili veliki, iskreni aplauz.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.