Simens kažnjen zbog davanja mita

Izvor: RTS, 15.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Simens" kažnjen zbog davanja mita

"Simens" će morati da plati više od milijardu dolara da bi se nagodio sa vlastima SAD i Nemačke, po tužbama za davanje mita radi dobijanja poslova.

Nemački proizvođač električne i elektronske opreme i tehnologije je kažnjen sa 450 miliona dolara zbog korupcije, a tome je dodata i suma od 350 miliona dolara kako bi američka Komisija za hartije za vrednosti i berzu obustavila tužbe protiv Simensa, navodi se u presudi suda u Vašingtonu.

Simens je saopštio da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je "prihvatio" kaznu od 395 miliona evra koju mu je odredilo tužilaštvo u Minhenu zbog davanja mita za sklapanja ugovora, i dodao da su tužbe protiv te kompanije u Nemačkoj obustavljene.

Ukupna kazna koju će platiti Simens je oko milijardu evra.

Nemačka grupa je godinama davala mito kako bi pribavila međunarodne ugovore.

Procenjuje se da je Simens do sada dao oko 1,3 milijardi evra kao mito.

Skandal koji je zbog toga izbio pre dve godine uzdrmao je nemačku kompaniju čije je celokupno rukovodstvo promenjeno, a protiv mnogih bivših rukovodilaca su podignute optužnice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.