Simbolika Slavimira Stojanovića

Izvor: RTS, 20.Jan.2013, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simbolika Slavimira Stojanovića

Oglašivačkim prostorom Beograda dominiraju žuti plakati sa provokativnim nazivom autobiografske izložbe Slavimira Stojanovića "Ti si idiot, molim te ponašaj se u skladu s tim". Neki su se uvredili, neki umiru od smeha kada to vide, kaže grafički dizajner.

Provokativna pitanja, poruke i uputstva za život. Autorska izložba jednog od naših internacionalno najuspešnijih autora u oblasti advertajzinga, Slavimira Stojanovića, u Podrumu Kulturnog centra Beograda. Iako radi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u industriji koja proizvodi želje i masovne poruke, ima potrebu da ispriča ličnu priču.

Oglašivačkim prostorom Beograda dominiraju žuti plakati sa provokativnim nazivom autobiografske izložbe Slavimira Stojanovića "Ti si idiot, molim te ponašaj se u skladu s tim".

"Sam plakat koji se na moju veliku radost pojavio na beogradskim ulicama, izazvao je oprečna mišljenja. Neki su se veoma uvredili, neki umiru od smeha kada to vide", kaže Slavimir Stojanović, autor Izložbe.

Sve manje stvari nas zasmejava, na čemu autor insistira.

"Nije uopšte smešno pogotovo u našoj sredini, gde se isti ciklusi ponavljaju iz godine u godinu i ja samo pokušavam da dominacijom humora nad surovom realnošću ponudim jednu zonu utehe", kaže Stojanović.  

Kao jedan od naših glavnih problema vidi odsustvo čvrstine sistema.

"Kad odemo na Zapad tamo nam plamen gori konstantno, a to je zato što tamo imamo disciplinu a ovde smo ekstremno lenji", rekao je Stojanović.

Radovi ovog superheroja našeg grafičkog dizajna jasnom simbolikom privlače posmatrače. 

Životni recept za sreću za njega je ljubav, disciplina i autoironija. "I ja sam nasmejan čovek", kaže Stojanović.  

Osnovna poruka Izložbe Slavimira Stojanovića jeste - imajte distancu od realnosti, posvetite se sebi, budite svoji, imajte sopstvene interpretacije, negujte autoironiju i neka humor postane i vaša religija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.