Silosi iz Kovina

Izvor: RTS, 06.Mar.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silosi iz Kovina

Firma "Statik" iz Kovina je jedna od retkih koja u ovoj opštini opstaje i uspešno posluje. Bavi se građevinom, ali i izgradnjom silosa i industrijskih objekata, u čemu su među najuspešnijim u zemlji.

U vreme ekonomske krize, kada je teško doći do posla, naročito u slabije razvijenoj južnobanatskoj opštini Kovin, uspeh je kada firma opstaje na tržištu više od 20 godina i zapošljava osamdesetšestoro ljudi.

Da preduzeće "Statik" uspešno posluje govori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trenutno proširenje proizvodne hale i izgradnja nove fabrike betona.

"Uslovi rada nisu loši, moglo bi i bolje, ali šta da radimo, kad nema posla. U Kovinu firme propadaju, tako da smo zadovoljni što uopšte imamo posao", kaže Sabo Zoltan, radnik.

Otkada posluje, ova firma je izgradila više od 160 silosa, a rade po posebnoj tehnologiji.

"To je nemačka tehnologija sa spiralno motanim silosima. Druge firme koje se ovim bave na našem tržištu uvoze delove iz Španije, Turske, Italije ili Nemačke, a mi sve pravilo u našoj radionici", kaže Milan Jakovljević, poslovođa.

Kako sa velikim silosima dolazi do zasićenja tržišta, šansu će tražiti u inostranstvu, novim tehnologijama i izgradnji malih silosa.

"U budućnosti očekujemo poslove samo kod registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. To je ono što neke naše domaće banke i fondovi pokušavaju da pomognu u razvoju", kaže direktor Zlatibor Andrejić.

Problem na tržištu je pravna nesigurnost, jer se dešava da urade posao, a ne mogu da ga naplate jer firma ode u stečaj. I nelojalna konkurencija firmi iz inostranstva.

"Njih prate banke po pitanju kredita i u mogućnosti su da daju odloženo plaćanje, na rate, a mi moramo da činimo sve iz sopstvenih sredstava, ili eventualno uz skupe domaće kredite", dodaje Andrejić.

Ono što bi moglo pomoći firmama kao što je "Statik" jesu efikasniji pravni sistem i povoljniji krediti.

rts.pancevo@rts.rs

+381 13 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.