Silajdžić u Njurorku ponovo prozvao zvaničnike Srpske

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 24.Sep.2010, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžić u Njurorku ponovo prozvao zvaničnike Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je u Njujorku na sastanku Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske konferencije (OIK), da je u posljednjem periodu došlo do "eskalacije prijetnji teritorijalnom integritetu BiH" i da su zvaničnici iz Republike Srpske, takođe, intenzivirali skupštinske i druge aktivnosti "kojima se dovode u pitanje centralni elementi Dejtonskog sporazuma".
Članice Kontakt grupe juče su osudile "pozive na secesiju zvaničnika iz RS", iskazujući >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << punu podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Potvrđena je opredijeljenost OIK-a da nastavi aktivne napore s ciljem rješavanja problema sa kojima se BiH suočava, a posljednja dešavanja u BiH će biti razmotrena i na sastanku OIC-a na ministarskom nivou, koji će biti održan 24. septembra u Njujorku.

Silajdžić je, u obraćanju na samitu koji je generalni sekretar UN Ban Ki Mun sazvao povodom ubrzavanja postizanja Milenijumskih ciljeva UN, istakao da BiH ima bogate ljudske i prirodne resurse, ali da nefunkcionalan sistem vlasti, baziran na etničkom principu, sprečava BiH da realizuje svoje potencijale.

On je naglasio da su "tokom agresije na BiH počinjeni genocid i etničko čišćenje", te da se samo neznatan broj prognanih vratio i da se osnovna prava povratnika konstantno krše.

Silajdžić je istakao da je neophodno sprovesti ustavne reforme "kako bi se otklonile postojeće blokade" i stvorila funkcionalna država koja može ispuniti razvojne ciljeve i odgovoriti potrebama njenih građana.

Silajdžić se obratio i na ovogodišnjem samitu balkanskih lidera, koji je organizovala Federacija balkansko-američkih udruženja, a na kojem su učestvovali i predsjednik Turske Abdulah Gul, premijer Albanije Sali Beriša, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

Ističući da je BiH opredijeljena za regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, te da velika većina građana BiH želi sigurnost, prosperitet i evroatlantske integracije, Silajdžić je rekao da u BiH još postoje političke snage "koje žele da dovrše projekat Slobodana Miloševića, uprkos činjenici da je taj projekat poražen - i moralno, i vojno, i politički", navodi se u saopštenju.

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović rekao je ranije da je Silajdžić u Njujork otišao samoinicijativno, ali da su generalni sekretar i predsjedavajući Generalne skupštine UN, te sve delegacije obaviještene da on tamo nastupa mimo dogovora u Predsjedništvu BiH, da je to protivustavno i da ne proizvodi pravno dejstvo za BiH. Silajdžić boravi u Njujorku do 25. septembra.
 
Izvor: SRNA

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.