Silajdžić: RS pretnja integritetu BiH

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2010, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžić: RS pretnja integritetu BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić rekao je u Njujorku na sastanku Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske konferencije, da je u poslednjem periodu došlo do "eskalacije pretnji teritorijalnom integritetu BiH" i da su zvaničnici iz Republike Srpske, takođe, intenzivirali skupštinske i druge aktivnosti "kojima se dovode u pitanje centralni elementi Dejtonskog sporazuma".

Članice Kontakt grupe juče su osudile "pozive na secesiju zvaničnika iz RS", iskazujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << punu podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Potvrđena je opredeljenost OIK-a da nastavi aktivne napore s ciljem rešavanja problema sa kojima se BiH suočava, a poslednja dešavanja u BiH će biti razmotrena i na sastanku OIC-a na ministarskom nivou, koji će biti održan 24. septembra u Njujorku.

Silajdžić je, u obraćanju na samitu koji je generalni sekretar UN Ban Ki Mun sazvao povodom ubrzavanja postizanja Milenijumskih ciljeva UN, istakao da BiH ima bogate ljudske i prirodne resurse, ali da nefunkcionalan sistem vlasti, baziran na etničkom principu, sprečava BiH da realizuje svoje potencijale.

On je naglasio da su "tokom agresije na BiH počinjeni genocid i etničko čišćenje", te da se samo neznatan broj prognanih vratio i da se osnovna prava povratnika konstantno krše.

Potezi koje u poslednjih nekoliko meseci vuče bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić nisu samo u funkciji borbe za bošnjačke glasove, već očito predstavljaju pripremu terena za najozbiljniji politički napad na Republiku Srpsku i na unutrašnje uređenje BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ocenio je Rajko Papović, kandidat Saveza za demokratsku Srpsku za člana Predsedništva BiH.

Silajdžić je istakao da je neophodno sprovesti ustavne reforme "kako bi se otklonile postojeće blokade" i stvorila funkcionalna država koja može ispuniti razvojne ciljeve i odgovoriti potrebama njenih građana.

Silajdžić se obratio i na ovogodišnjem samitu balkanskih lidera, koji je organizovala Federacija balkansko-američkih udruženja, a na kojem su učestvovali i predsednik Turske Abdulah Gul, premijer Albanije Sali Beriša, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

Ističući da je BiH opredeljena za regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, te da velika većina građana BiH želi sigurnost, prosperitet i evroatlantske integracije, Silajdžić je rekao da u BiH još postoje političke snage "koje žele da dovrše projekat Slobodana Miloševića, uprkos činjenici da je taj projekat poražen - i moralno, i vojno, i politički", navodi se u saopštenju.

Član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović rekao je ranije da je Silajdžić u Njujork otišao samoinicijativno, ali da su generalni sekretar i predsedavajući Generalne skupštine UN, te sve delegacije obaveštene da on tamo nastupa mimo dogovora u Predsedništvu BiH, da je to protivustavno i da ne proizvodi pravno dejstvo za BiH.

Silajdžić boravi u Njujorku do 25. septembra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.