Sila protiv sile: Belorusija raspoređuje nuklearno oružje?

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 16:40

"Sila protiv sile": Belorusija raspoređuje nuklearno oružje?

Belorusija će rasporediti strateško nuklearno oružje na svojoj teritoriji ukoliko se bude nastavila agresivna retorika Zapada.

To je poručio danas ministar odbrane te zemlje Viktor Hrenin.

"Ako se nastavi neprijateljska retorika, razmeštanje strateškog nuklearnog oružja će biti naš sledeći korak. Koristićemo silu protiv sile, pošto oni samo to razumeju", rekao je Hrenin, prenosi TASS.

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na zahtev beloruske strane postaviti svoje taktično nuklearno oružje u toj zemlji, upravo onako kako SAD već duže vreme drže sopstvene nuklearne bojeve glave na teritoriji svojih saveznika.

Rusija neće preneti mogućnost kontrole na Belorusiju, naglasio je Putin. On je dodao da će do 1. jula biti završeni radovi na skladištu za taktično nuklearno oružje u Belorusiji. Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko održali su razgovore 5. aprila.

Komentarišući ključne zaključke sa sastanka, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se razgovaralo o bezbednosnim garancijama. "Rusija treba da razmotri mogućnost pružanja bezbednosnih garancija Belorusiji kao našem savezniku", naveo je Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.