Sijarto: Vlada Mađarske ima najjači legitimitet u Evropi

Izvor: B92, 26.Avg.2023, 20:59

Sijarto: Vlada Mađarske ima najjači legitimitet u Evropi

Mađarska vlada ima najjači legitimitet u Evropi, što joj omogućava da vodi suverenu spoljnu politiku na kontinentu i da se fokusira na nacionalne interese

To je rekao danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

U svetskoj politici postoji velika neizvesnost, ali uprkos tome, delokrug mađarske spoljne politike je širok, određen geografijom i nacionalnim ciljevima, a vlada je u stanju da na njih gleda isključivo sa svoje tačke gledišta, rekao je Sijarto na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godišnjem političkom festivalu "Tranzit" u Tihanju na obali Balatona.

Sijarto je rekao da su Mađari, koji su izabrali vladu glasali za garantovanu bezbednost i za sprovođenje nacionalnih interesa u „novom svetskom poretku“, prenosi MTI.

"Legitimitet mađarske spoljne politike je jedinstven u Evropi, jednostavno zato što mađarska vlada ima najjači mandat u Evropi", rekao je on.

Sijarto je osudio EU jer je uvučena u „spirale sankcija“ protiv Rusije.

"Imamo problema da pronađemo sektor koji još nije podložan sankcijama. Sankcije Rusiji štete EU i ne približavaju kraj rata", naglasio je mađarski ministar.

Takođe je osudio isporuke oružja Kijevu, rekavši da su samo izazvale više smrtnih slučajeva i rizik od eskalacije, navodi MTI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.