Sijarto: Rekordna strana ulaganja u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2020, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijarto: Rekordna strana ulaganja u Mađarskoj

Ministar spoljne trgovine i diplomatije Peter Sijarto je izjavio da je prošle godine ostvaren rekord u stranim investicijama, pre svega zbog otvorene i uravnotežene politike vlade prema zapadnim i istočnim privrednim partnerima.

"Do kraja novembra inostrana ulaganja su premašila vrednost od 1.700 milijardi forinti (oko pet mijilardi evra), što je za 350 milijardi više nego u celoj do tada rekordnoj 2018. godini.

Od toga 60 odsto novca je stiglo iz azijskih zemalja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a prvi put je na počasno mesto stranih investitora došla Južna Koreja“, dodao je ministar na dodeli priznanja „Najveći investitori u 2019“, održanoj sinoć u Budimpešti.

Prema njegovim rečima otvaranje Mađarske prema Istoku, uz tradicionalno partnerstvo sa Nemačkom i drugim članicama Evropske unije i SAD, pokazalo se ispravnim, a Budimpešta je spremna da posrediju u privrednoj saradnji ta dva dela sveta.

"Mađarska mora da bude fleksibilna, da se prilagođava uslovima na svetskom tržištu, a glavni cilj stranih ulaganja je otvaranje novih radnih mesta i unošenje visoke tehnologije“, naglasio je Sijarto.

Na gala večeri podeljene su nagrade u osam kategorija, a za najvećeg prošlogodišnjeg stranog ulagača je proglašen južnokorejski „Samsung SDI“, koji je u izgradnju fabrike akumulatora u Gedu, gradiću nadomak Budimpešte, investirao 390 milijardi forinti (1,15 milijardi evra) i obezbedio posao za 1.200 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.