Sijarto: Bez Vučića ne bi bilo...

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 06:58

Sijarto: Bez Vučića ne bi bilo...

Bez Aleksandra Vučića ne bi bilo ni istorijskog prijateljstva Srbije i Mađarske, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Srbiju i mene povezuje hiljadu niti, kako u doslovnom tako i u prenesenom smislu. Danas praktično nema mađarske energetske bezbednosti bez energetske bezbednosti Srbije, niti obrnuto", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Kako je naveo, dobra vest je da ce srpsko-mađarska regionalna kompanija za trgovinu gasom početi da radi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u septembru.

"MOL i Trasnafta vredno rade na izgradnji naftovoda koji povezuje naše zemlje. Pored toga, nastavljamo da skladištimo više od 100 miliona kubnih metara prirodnog gasa za Srbiju", istakao je madjarski ministar.

Naveo je da je definitivni cilj da jedan od najprometnijih graničnih prelaza u Evropi, između Reske i Horgoša, bude najsavremeniji putni prelaz u Evropi.

"Velika ulaganja potrebna za to su pred nama", naveo je Sijarto i dodao da je jedan od bezbednosnih zadataka zaustavljanje sve veceg migracionog pritiska.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, tokom koje je prisustvovao ceremonijama obeležavanja Dana državnosti Madjarske i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici - Budimpešta 2023.

Vučić se tokom posete sastao sa predsednicom Madjarske Katalin Novak, madjarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednicima Turske, Uzbekistana i Azerbejdžana, kao i sa emirom Države Katar šeikom Tamimom bin Hamad Al-Tanijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.