Sigurni prvi koraci

Izvor: Blic, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurni prvi koraci

Da bi deca naučila da hodaju, neophodno je da dostignu određenu motoričku zrelost koja se razvija u sedmom mesecu.

- Zato bebi na vreme obezbedite prostor u kojem ima slobodu kretanja i igračke koje će stimulisati pokretljivost, snagu, brzinu, izdržljivost, ravnotežu, koordinaciju - savetuje Ljiljana Petrović, pedijatar, i objašnjava šta treba da uradite da biste pomogli vašem mališanu da što pre prohoda.

Prva značajnija aktivnost bebe je puzanje koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bitno jer kod puzanja radi celo telo. Usklađeni pokreti ruku i nogu rade zajedno kako bi premeštali telo s jedne tačke na drugu. Upravo zbog toga, podstičite svoje dete da puzi po neravnoj podlozi od najranijih dana, na primer po „brdima" od jastuka i pokrivača. Međutim, postoje i deca koja baš i ne vole da puze, već odmah preduzimaju prve korake. Zbog toga im obezbedite prostor u kući gde će moći da se pridržavaju. Najbolje rešenje je ogradica u kojoj može da ustane kada poželi i da bezbedno padne.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.