Šibicarenje zbog Kosova

Izvor: Blic, 07.Sep.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šibicarenje zbog Kosova

Banjaluka - Predsedništvo BiH još nije usaglasilo platformu za nastup delegacije BiH na Generalnoj skupštini UN, na čijem dnevnom redu će biti rezolucija Srbije o Kosovu. Nakon što Haris Silajdžić i Željko Komšić nedavno nisu dozvolili da se raspravlja o platformi za nastup delegacije BiH u Njujorku, kako saznajemo u predsedništvu, nije bilo novih pokušaja usaglašavanja. Kažu da je to formalno još moguće, budući da sednica Generalne skupštine UN, na čijem se dnevnom redu očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rezolucija Srbije o Kosovu, počinje 23. septembra.

U dogovor, međutim, niko ne veruje - ne samo imajući u vidu suprotstavljene stavove, već i činjenicu da se predizborna kampanja u BiH već uveliko razbuktava.

Dok u kabinetu Harisa Silajdžića danima izbegavaju odgovore kakav će biti njegov stav u vezi sa ovom rezolucijom, u kabinetu Nebojše Radmanovića smatraju da BiH treba da podrži rezoluciju Srbije, ma kakva ona bila.

„To bi bilo u skladu sa principima spoljne politike BiH, u kojima se dobri odnosi sa susednim državama navode kao prioritet. Osim toga, i predsednik Srbije Boris Tadić koristi svaku priliku da naglasi podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH", kaže savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Danilo Petrović.

Ako ne bude dogovora u BiH, Petrović naglašava da ambasador BiH u UN Ivan Barbalić ne može nikako da glasa, budući da nema pravnu podlogu za to. Po pravilu, ambasador mora da poštuje samo jedinstven stav Predsedništva BiH, koji mu se prosleđuje posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH. Ni u Komšićevom kabinetu juče nisu mogli da potvrde kakav će stav izneti hrvatski član Predsedništva.

U međuvremenu, predsednik Centra za međunarodne odnose, Banjaluka Miloš Šolaja smatra da svaki stav, bez obzira na to kakav bude iznesen u Savetu bezbednosti, „krije opasnost za samu BiH". To će, smatra, izazvati veće probleme na unutrašnjem planu, ali i pokazati da BiH na spoljnopolitičkom planu ne može da funkcioniše kao država.

„Onda bi u tom slučaju i unutrašnje prilike došle u veliku opasnost jer se sve ionako drži o koncu. Ako se političari iz FBiH zalažu za separaciju Kosova od Srbije, zašto se onda zalažu za RS u BiH?! Nema razloga da se to ne poveže. Danas -sutra i srpski predstavnik može biti u UN, pa će glasati za nešto što ne odgovara Bošnjacima i Hrvatima, što je samo igra klikera, a sve zavisi od toga u čijoj ruci su klikeri", kaže Šolaja.

„Dolazi se u opasnost da će neko glasati u ime BiH u Savetu bezbednosti i to će biti glas BiH, kakav god da bude. Neće niko u Savetu bezbednosti voditi računa o unutrašnjim prilikama u BiH. Ovo je specifična zemlja koja očigledno jedina može da izađe sa neusaglašenim stavom u vezi sa nekim pitanjem, tako da bi glas koji bude donesen mogao biti ustvari 'kamen pod točkove’. Najgora opcija bi bila da ambasador BiH glasa na svoju ruku, što bi tek onda bila bomba koja se ne bi mogla lako 'zalečiti’", zaključuje Šolaja.

Dodik: Bošnjaci podržavaju nezavisnost Kosova

U Generalnoj skupštini i u SB UN nekoliko puta se desilo da delegacija nema jedinstven stav, zbog čega su članovi delegacije uglavnom iznosili mišljenje dobijeno od Silajdžića ili Komšića. U najboljem slučaju, delegacija u Njujorku usaglašen stav dobije u "pet do 12", kao što je bio slučaj pred raspravu o izveštaju generalnog sekretara SB UN o stanju na Kosovu. Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je tokom susreta sa potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem da je svestan da su političari iz Sarajeva, posebno Bošnjaci, spremni da priznaju Kosovo, ali i naglasio da predstavnici RS u zajedničkim organima neće dozvoliti priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.