Šib: Ujedinjenje ogromna sreća, razlike više skoro ne postoje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2020, 13:17

Šib: Ujedinjenje ogromna sreća, razlike više skoro ne postoje

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je danas, na 30. godišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke, da je taj događaj ogromna sreća za Nemce, da je ta država prosperitetna, da je ekonomski napredovala, a da razlike skoro više ne postoje.

Smatra da su tada, s jedne strane, "bile velike nade da će demokratizam pobediti širom sveta, ali da se u retrospektivi može reći da je svet dosta poljuljan i da se te nade nisu ispunile".

"Ali treba naglasiti da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << skoro niko nije računao s padom zida i s ponovnim ujedinjenjem. Ali, ono što treba da bude pouka je da morate jednostavno iskoristiti tu priliku, trenutak, jer je još uvek iz današnje perspektive to ujedinjenje ravno čudu i da je uspelo i to toliko mirno", rekao je Šib za RTS.

Naveo je da je su pred velikim izazovom u ovom trenutku pre svega da suzbiju posledice pandemije izazvane koronavirusom, ali da to nije samo tema za Nemačku ili za Evropu, već je zadatak za ceo svet.

"Nemačka će u funkciji predsedavajućeg Savetu Evropske unije voditi računa da upravo u Evropi posledice ekonomske krize budu prevaziđene, ali i da zeml?ama u okruženju, koje su kandidati-čalanice, pruže podršku za suzbijanje posledica" istakao je Šib.

On smatra da je to globalni izazov i da su multilateralizam i međunarodna saradnja važni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.