Šezdeset godina Malog pozorišta Duško Radović

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šezdeset godina Malog pozorišta "Duško Radović"

Povodom 60. godina postojanja Malog pozorišta "Duško Radović", prestavljena Monografija o jubileju tog teatra za decu i mlade. Za njen naslov iskorišćen aforizam Duška Radovića "Bolje je praviti dobra i lepa dugmeta nego loše brodove".

Jubilej Malog pozorišta "Duško Radović" - 60 godina rada,  obeležava se na matičnoj sceni priredbom, u kojoj učestvovuju glumački ansambl "Radovića", muzički kolektiv "Horkestar" i troje pijanista, a zatim i dodelom tradicionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godišnjih, kao i jubilarnih nagrada.

Prethodno je predstavljena u svečanoj sali Skupštine Beograda monografija o Malom pozorištu "Duško Radović", koja je objavljena povodom jubileja tog teatra za decu i mlade.

Naslov knjige je "Bolje je praviti dobra i lepa dugmeta nego loše brodove", što je citat iz dela pisca i pesnika Radovića.

Sekretar za kulturu Beograda Ivana Avžner čestitala je na dugom i plodonosnom radu ovom pozorištu koje je, kako je rekla, simbolički i stvarno prolazilo "kroz više početaka".

Istorijat pozorišta  

Avžner je podsetila da je ono osnovano 1948. godine kao marionetsko, a 1949. bila je prva premijera - "Pepeljuga" i to u sali hotela "Palas".

Ubrzo su pored lutkarskih uvedene i "žive", glumačke predstave, koje su se preselile na improvizovanu scenu u zgradi na Terazijama broj 45.

Pozorište je 1967. dobilo svoju zgradu, na Tašmajdanu, gde se i danas nalazi. U međuvremenu je menjalo nazive, a posle smrti Radovića, 23. oktobra 1984. godine, ponelo je njegovo ime.

Avžnerova je najavila da tom pozorištu ponovo predstoji jedan početak, kada se kroz oko godinu dana preseli na Novi Beograd u salu bioskopa "Jugoslavija", koja se trenutno adaptira za potrebe teatra. Tamo će pozorište raditi dok se ne obavi detaljna rekonstrukcija matične scene na Tašmajdanu.

Ona je istakla da je sa 207 premijera na Dečjoj i 100 na Večernjoj sceni "ovaj teatar postao neraskidivi deo detinjstva mnogih generacija".

"Posebno je važno što iz ukupnog angažmana uprave i ansambla ovog pozorišta izbijaju duh i stavovi Radovića oličeni u njegovom obraćanju najmlađoj publici rečima 'Poštovana deco'", rekla je Avžnerova.

Upravnica pozorišta Anja Suša izjavila je da je monografija povodom jubileja bila složeni izdavački poduhvat.

"Ideja nije bila prigodna publikacija u kojoj se svi sa nostalgijom sećamo boljih vremena. Želeli smo kvalitetnu teatrološku studiju kao pravi presek onoga što je urađeno, sa akcentom na poslednjih 20 godina", rekla je ona, podsetivši da je klasična monografija bila objavljena povodom 40 godina rada.

Duško Radović ( Niš 1922 - Beograd 1984)

Duško Radović, čovek iz kutije "gde žive mali ljudi", koji je godinama budio Beograđane pozdravom "Beograde dobro jutro", ustvari je rođeni Nišlija. Rodio se u tom gradu 29. novembra 1922. godine.

Bio je pesnik, aforističar, glavni urednik "Pionirskih novina", urednik lista "Poletarac" novinar "Borbe" a od 1975. urednik "Studija B". Umro je u Beogradu 16. avgusta 1984. godine. Najšira publika ga pamti po aforizmima, koje je svakog jutra čitao sa talasa "Studija B". Objavljeni su u tri knjige pod nazivom istoimene emisije " Beograde dobro jutro".

Neke od njegovih pesama za decu postale su hitovi u izvođenju dečijeg hora Kolibri, a serija TV emisija " Na slovo na slovo" još uvek uzor za dobru dečiju seriju.

Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.