Severnokorejski ambasador u Italiji zatražio azil na zapadu

Izvor: VOA, 03.Jan.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severnokorejski ambasador u Italiji zatražio azil na zapadu

Severnokorejski ambasador u Italiji napustio je sa suprugom ambasadu u Rimu i zatražio azil na zapadu, saopšteno je iz Južne Koreje. Južnokorejska obaveštajna služba obavestila je poslanike da je ambasador Džo Song Gil sa suprugom prebegao u novembru, da je zatražio azil u za sada nepoznatoj zapadnoj zemlji i da je trenutno pod zaštitom italijanske vlade. Kako prenose mediji, Džo Song Gil je sin i zet najviših zvaničnika Severne Koreje. Taj slučaj mogao bi da predstavlja veliku sramotu za severnokorejskog lidera Kim Džong Una koji pokušava da se postavi kao jedna od ključnih figura na međunarodnoj sceni.  Džo je bio vržilac dužnosti ambasadora od oktobra 2017. godine, a zamenio je Mun Džong Nama, kojeg je Italija proterala iz zemlje nakon što je Severna Koreja mesec ranije testirala nuklearnu raketu, čime je prekršila sankcije Ujedinjenih nacija.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Diplomata Pjongjanga "propao u zemlju"

Izvor: Večernje novosti, 03.Jan.2019

Nestao ambasador Severne Koreje u Italiji. U trenutku kad Kim Džong Un vodi pregovore sa Seulom i Vašingtonom, ovaj slučaj nije mali udarac SVET je u četvrtak saznao da se v. d. severnokorejskog ambasadora u Italiji Džo Song Gil (48) od novembra negde krije zajedno sa svojom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.