Severna i Južna Koreja dobile prvo međunarodno priznanje - rvanje na listi Uneska

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2018, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna i Južna Koreja dobile prvo međunarodno priznanje - rvanje na listi Uneska

Severna i Južna Koreja, koje su podeljene već sedam decenija, danas su dobile prvo zajedničko međunarodno priznanje pošto je rvanje, tradicionalni sport u obe Koreje, stavljeno na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Međudržavni komitet za zaštitu nematerijalne kulturne baštine odlučio je da upiše tradiconalno korejsko rvanje na listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, na osnovu zahteva koje su Severna i Južna Koreja podnele zajedno, saopštio je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Unesko posle današnjeg sastanka.

Iako su prvobitno odvojeno prijavile rvanje za listu Uneska, u atmosferi popušatanja napetosti dve zemlje odlučile su da spoje prijave.

Generalna direktorka Uneska Odre Azule navela je da je ovo značajan korak u pomirenju ove dve države i da kulturno nasleđe ima moć u izgradnji mira kao most koji spaja ljude.

"To je pobeda za duboke i dugotrajne veze dve države sa obe strane međukorejske granice ", rekla je Azule.

Južnokorejska Uprava za kultrurno nasleđe podržala je današnju odluku navodeći da je to nova šansa za razmene u polju kulturnog nasleđa.

Severna i Južna Koreja koje su do 1945. bile jedna država razdvojene su najjače branjenom granicom na svetu.

Korejsko rvanje je nacionalni sport u obe zemlje u kojem učesnici sa pojasom oko struka i butina koriste ruke, noge i druge delove tela da obore protivnika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.