Severna Makedonija ugasila tajnu jedinicu državne bezbednosti sa moćnim bespilotnim letelicama

Izvor: Beta, 20.Feb.2020, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Makedonija ugasila tajnu jedinicu državne bezbednosti sa moćnim bespilotnim letelicama

Vlasti Severne Makedonije odlučile su da, nakon desetak godina tajnog delovanja, prizemlje i rasformiraju jedinicu državne bezbednosti opremljenu izraelskim bespilotnim letelicama Hermes 450, u okviru velike reforme do koje je došlo zbog zloupotreba tajne službe u nedavnoj prošlosti.Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), do sada nije bilo poznato da u sastavu severnomakedonske policije uopšte i postoji tim sa bespilotnim letelicama.Reč je o veoma respektabilnim letelicama koje su mogle da lete do 300 kilometara od kontrolne stanice i da ostanu u vazduhu do 20 časova, što je resurs kakav nema većina oružanih snaga u regionu.Sistem bezbednosti Severne Makedonije nalazi se u procesu velikih reformi zbog zloupotreba tajne službe u nedavnoj prošlosti. Zbog toga je odlučeno da se i jedinica bespilotnih letelica rasformira i njeni pripadnici dobili su nova radna mesta.Neki od njih, nezadovoljni promenom statusa, progovorili su za medije pa je cela priča posredstvom televizije Telma došla do javnosti."Jedini put kada su letelice ove tajne jedinice mogle da se vide javno bio je medjunarodni aeromiting na slovačkom vojnom aerodromu Silač 2013. godine. Na vertikalnom stabilizatoru Hermesa 450 stajala je makedonska zastava. Ta pojava ostala je nezapažena ili su novinari koji su je videli procenili da je bolje da sami sebe ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Makedonija ugasila tajnu jedinicu državne bezbednosti sa moćnim bespilotnim letelicama

Izvor: Danas, 20.Feb.2020

Vlasti Severne Makedonije odlučile su da, nakon desetak godina tajnog delovanja, prizemlje i rasformiraju jedinicu državne bezbednosti opremljenu izraelskim bespilotnim letelicama Hermes 450, u okviru velike reforme do koje je došlo zbog zloupotreba tajne službe u nedavnoj prošlosti.

Nastavak na Danas...

Prizemljena tajna jedinica bespilotnih letjelica Sjeverne Makedonije

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2020

Nakon desetak godina tajnog djelovanja Sjeverna Makedonija je prizemljila jedinicu državne bezbjednosti opremljenu izraelskim bespilotnim letjelicama Hermes 450.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.