Severna Koreja završila razvoj špijunskog satelita, Kim naredio lansiranje prema planu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 07:11

Severna Koreja završila razvoj špijunskog satelita, Kim naredio lansiranje prema planu

Severnokorejski lider Kim Džong-un saopštio je da je njegova zemlja završila razvoj svog prvog vojnog špijunskog satelita i naredio zvaničnicima da sprovedu njegovo lansiranje u skladu sa planovima, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj državnih medija u Pjongjangu.

On je naglasio da je jačanje izviđačkih sposobnosti prioritet za suprotstavljanje "pretnjama" iz SAD i Južne Koreje, izvestila je danas državna agencija KCNA.

Severna Koreja je u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sprovela ono što je nazvala važnom "završnom fazom" testa za špijunski satelit i saopštila da ce završiti pripreme za lansiranje do aprila.

Tokom posete Državnoj agenciji za razvoj vazduhoplovstva u utorak, Kim je pozvao na lansiranje satelita prema rasporedu i naredio raspoređivanje više izviđačkih satelita na različitim orbitama kako bi se ojačale mogucnosti nadzora.

Prema izveštaju, izrada satelita je završena, ali nije precizirano kada je planirani datum lansiranja.

"Obezbeđivanje informacija u realnom vremenu o vojnom scenariju neprijateljskih snaga je najvažniji zadatak", rekao je Kim.

On je osudio raspoređivanje američkih strateških sredstava u regionu kao pokušaj "da se Južna Koreja pretvori u naprednu bazu za agresiju i arsenal za rat".

Kimova poseta svemirskoj agenciji dolazi samo nekoliko dana nakon što je Severna Koreja testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo.

Posle ovog lansiranja Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države i Japan započeli su u ponedeljak zajedničku vojnu vežbu protivraketne odbrane u međunarodnim vodama Istočnog mora, nastojeći da ojačaju kapacitete za odvracanje pretnji iz Severne Koreje, saopštila je mornarica Južne Koreje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kim Džong Un kaže da će Severna Koreja uskoro lansirati špijunski satelit — Jonhap

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2023

  . Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da će njegova zemlja lansirati špijunski satelit u skladu sa svojim ranijim planovima, izvestila je u sredu južnokorejska novinska agencija Jonhap. Severnokorejski lider je dao uputstva da se stvori konstelacija sličnih svemirskih letelica...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.