Severna Koreja upozorava na  mogućnost izbijanja rata

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja upozorava na mogućnost izbijanja rata

Severna Koreja upozorila da pogoršanje odnosa te zemlje sa Južnom Korejom vodi poluostrvo u ratni sukob. Odnosi između dve strane pogoršani proteklog meseca kada je Severna Koreja pojačala kontrolu nad jako utvrđenom granicom i proterivanja nekoliko državljana Južne Koreje zaposlenih u industrijskom parku Kaesong.

Severna Koreja upozorila je da bi južnokorejska politika konfrontacije mogla izazvati rat na podeljenom Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja je 30. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << januara saopštila da odustaje od svih političkih i vojnih sporazuma sa Južnom Korejom uključujući i pakt o nenapadanju zbog "neprijateljskih namera" Seula.

Odnosi između Seula i Pjongjanga su pogoršani od kako je južnokorejski predsednik Li Mjung Bak stupio na vlast u februaru 2008. godine.

Nakon preuzimanja dužnosti rekao je da će ponovo biti razmatrani svi sporazumi postignuti u periodu između 2000. i 2007. godine na internim samitima između Pjogjanga i Seula, te da će za ekonomsku podršku zahtevati mnogo više zauzvrat od Sjeverne Koreje.

Odnosi između dve strane dodatno su pogoršani tokom proteklog meseca kada je Severna Koreja pojačala kontrolu nad jako utvrđenom granicom i proterivanja nekoliko državljana Južne Koreje zaposlenih u industrijskom parku Kaesong.

Severna Koreja optužuje Liovu vladu da priprema rat, što Južna Koreja negira.

Dve Koreje spore se oko pomorske granice u Žutom moru, gđe su se dogodili teški sukobi dve mornarice u periodu između 1999. godine i 2002. godine.

Zapadnu morsku granica nazvanu "Severna granična linija" jednostrano je povukla Komanda UN predvođena SAD krajem Korejskog rata pedesetih godina, a Severna Koreja insistira na tome da granica treba da bude postavljena još južnije.

Severna Koreja je 2006. godine izvršila probno ispaljenje atomske bombe, ali je kasnije potpisala sporazum sa SAD, Južnom Korejom, Japanom, Rusijom i Kinom kojim se obavezala da će odustati od nuklearnog programa u zamenu za pomoć. Međutim u tom procesu od avgusta nije postignut napredak, a pregovori u decembru okončani su bez dogovora.

U Južnoj Koreji nalazi se i 28.000 američkih vojnika, zbog odbrane zemlje, preneo je Rojters.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.