Severna Koreja preti jačanjem nuklearnih kapaciteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2010, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja preti jačanjem nuklearnih kapaciteta

PJONGJANG -

Severna Koreja saopštila je danas da je prinuđena da ojača nuklearne kapacitete kako bi se izborila sa američkom politikom usred velikih tenzija zbog potapanja južnokorejskog broda u martu za koji Seul optužuje Pjongjang.

"Nedavni uznemirujući razvoj događaja na Korejskom poluostrvu ističe potrebu Severne Koreje za jačanjem nuklearnih kapaciteta kako bi se izborila sa upornom američkom neprijateljskom politikom i vojnom pretnjom", navedeno je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, javila je zvanična korejska Centralna novinska agencija (KCNA) iz Pjongjanga, a preneo AP.

Upozorenje je upućeno pošto su lideri Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta na samitu u Kanadi kritikovali Severnu Koreju zbog njenog nuklearnog programa i osudili napad koji je doveo do potapanja broda.

Pjongjang poriče da je odgovoran za ovu nesreću u kojoj je stradalo 46 južnokorejskih mornara.

Pored toga, Severna Koreja je optužila SAD da su tokom vikenda dopremile "teško naoružanje" s južne strane mesta Panmundžom, gde je 1953. godine potpisano primirje između dve zemlje nakon trogodišnjeg rata.

Taj potez je u saopštenju misije Korejske narodne armije u Panmundžomu ocenjen kao "provokacija s predumišljajem u cilju izazivanja ozbiljnog vojnog sukoba".

Severna Koreja je upozorila da će, ukoliko se ovo oružje hitno ne povuče, biti preduzete "snažne vojne protivmere".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.