Severna Koreja je spremna; Pali se reaktor

Izvor: B92, 29.Dec.2023, 17:59

Severna Koreja je spremna; Pali se reaktor

Reaktor na vodu u glavnom nuklearnom postrojenju Severne Koreje će verovatno biti zvanično operativan do sledećeg leta.

To je izjavio ministar odbrane Južne Koreje Šin Vonsik.

Agencija UN za atomsku energiju (IAEA) i strani stručnjaci otkrili su nedavno naznake da je Severna Koreja pokrenula reaktor na vodu u nuklearnom kompleksu Jongbjon.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je prošle nedelje da su primetili povećan nivo aktivnosti u i oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reaktora, a od sredine oktobra, snažan odliv vode iz njegovog sistema za hlađenje.

Rekao je i da je reaktor "razlog za zabrinutost" jer može da proizvede plutonijum, koji je pored visoko obogaćenog uranijuma drugi ključni sastojak za proizvodnju nuklearnog oružja.

U saopštenju Ministarstva odbrane Južne Koreje navodi se da je ministar Šin rekao novinarima da je Seul prošlog leta takođe primetio aktivnosti vezane za sistem hlađenja reaktora.

Šin je još rekao da deluje da je reaktor u fazi probnog rada i da se očekuje da će zvanično biti u funkciji sledećeg leta.

Severna Koreja već dugo proizvodi plutonijum u Jongbjonu.

Reaktor na vodu bi bio dodatni izvor, a posmatrači kažu da bi njegov veći kapacitet mogao da omogući znatno veću proizvodnju plutonijuma. Jongbjon takođe ima postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.