Izvor: Piplmetar.rs, 06.Mar.2024, 01:31

Severna Koreja hakovala južnokorejske proizvođače čipova: Nastavljaju se sajber napadi

D. J.


Dodaje se da bi napori Pjongjanga mogli biti vođeni potrebom da sami kreiraju čipove za svoje programe naoružanja, uključujući satelite i rakete

Foto: Pixabay


Severnokorejski hakeri upali su u sistem južnokorejskog proizvođača opreme za čipove, saopštila je južnokorejska špijunska agencija. Pjongjang pokušava da napravi poluprovodnike za svoje programe naoružanja, kaže Nacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << obaveštajna služba.
Sve se odigralo samo mesec dana nakon što je predsednik Jun Suk Jul upozorio da bi Severna Koreja mogla da organizuje provokacije kao što su sajber napadi kako bi omela predstojeće izbore.
Prošle godine, Severna Koreja je hakovala mejlove jednog pomoćnika predsednika Juna.
– Smatramo da se Severna Koreja možda sprema da proizvodi sopstvene poluprovodnike suočena sa poteškoćama u njihovoj nabavci zbog sankcija – navodi se u saopštenju Nacionalne obaveštajne službe.
Dodaje se da bi napori Pjongjanga mogli biti vođeni potrebom da kreiraju čipove za svoje programe naoružanja, uključujući satelite i rakete.
Nacionalna služba veruje da je Severna Koreja upala na servere dve kompanije za proizvodnju čipova u decembru i februaru, kako bi ukrala dizajn proizvoda i fotografije njihovih objekata prenosi BBC.
Takođe je upozorila druge kompanije u industriji proizvodnje čipova da preduzmu mere predostrožnosti protiv sajber napada. Međutim, špijunska agencija nije navela imena firmi koje su pogođene niti je sugerisala da je Severna Koreja uspela da dobije bilo šta od vrednosti.
Veruje se da su hakeri koristili tehniku zvanu ‘život od zemlje’, koja minimizira zlonamerne kodove i koristi postojeće, legitimne alate instalirane na serverima, što otežava otkrivanje pomoću bezbednosnog softvera.
Pjongjang je uvek negirao umešanost u sajber zločine, ali Seul je okrivio severnokorejske hakere za krađu velikih suma novca, često u kriptovalutama, za finansiranje režima i njegovog programa nuklearnog oružja. Procenjuje se da je Severna Koreja ukrala čak 3 milijarde dolara (2,36 milijardi funti) od 2016.
Takođe se smatra da sprovodi napade u cilju krađe državnih tajni, uključujući detalje o naprednoj tehnologiji oružja. Zemlja, koja je podložna ekstremnim međunarodnim sankcijama, postaje sve sofisticiranija u načinu na koji sprovodi sajber napade, prenosi BBC.
(Telegraf Biznis)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.