Sever mora da upozori Južnu Koreju o otvaranju brane

Izvor: B92, 06.Avg.2020, 15:18

"Sever mora da upozori Južnu Koreju o otvaranju brane"

Seul -- Južnokorejski ministar za ujedinjenje Li In-jung izrazio je danas žaljenje zbog toga što je Severna Koreja ispustila graničnu branu.

Severna Koreja je to učinila bez prethodnog obaveštenja Južne Koreje ranije ove nedelje.

U ponedeljak je sever delimično ispustio branu Hvangang na zapadnoj međukorejskoj granici, propustivši vodu u reku Imjin, što je zabrinulo vlasti koje su upozorile na potencijalni porasta vodostaja na jugu, prenosi korejska agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jonhap.

"Severna Koreja je možda imala svojih poteškoća zbog obilnih padavina, ali želim da naglasim da su morali barem da nas obaveste pre otvaranja", rekao je Li, pozivajući Sever da upozori Jug na bilo koji način.

Na osnovu sporazuma potpisanog između dve Koreje u oktobru 2009. godine, Sever je pristao da unapred obavesti Jug o svojim planovima za otvaranje brana, posle smrtonosne nesreće u kojoj je šest Južnokorejaca izgubilo život nakon što je Sever ispustio vodu iz brane Hvangan, bez prethodne najave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.