Seul priznao: Dogodio se hakerski napad; meta nuklearni analitički centar

Izvor: B92, 18.Jun.2021, 10:40

Seul priznao: Dogodio se hakerski napad; meta nuklearni analitički centar

Seul -- Vlasti u Seulu su potvrdile danas da je severnokorejska hakerska grupa "Kimsuki" provalila u sistem južnokorejskog nuklearnog analitičkog centra.

Incident se dogodio prošlog meseca, i to je poslednji u nizu kibernetičkih napada Pjongjanga.

Napad na Korejski institut za istraživanje atomske energije (KAERI) dogodio se 14. maja, i bio je izvršen sa 13 internet adresa, a za jednu je utvrđeno da upućuje na Kimsuki, izjavio je član južnokorejskog parlamentarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveštajnog odbora, pozivajući se na analizu kompanije za sajber bezbednost sa sedištem u Seulu, prenosi Rojters.

Zvaničnik je naveo da je ova grupa, povezana sa severnokorejskom obaveštajnom agencijom, između ostalog ciljala ranije i južnokorejske proizvođače vakcina protiv kovid 19 i državni nuklearni reaktor.

On je naveo i da bi incident mogao da predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik ako bi neke od ključnih informacija procurile u Severnu Koreju, jer je KAERI najveći istraživački centar u zemlji koji proučava nuklearnu tehnologiju.

Zvaničnik KAERI saopštio je da je institut prijavio upad u vladu nakon što je to otkriveno 31. maja, a da je istraga u toku i da po dosadašnjim saznanjima nisu pronadjeni čvrsti dokazi koji bi utvrdili da iza hakerskog napada stoji vlasti Severne Koreje.

Južna Koreja optužila je Pjongjang za niz sajber napada, uključujući incidente sa više banaka u 2011. godini, državnim operatorom nuklearnih reaktora u 2015. godini i ministarstvom odbrane u 2016. godini.

U novembru su poslanici Južne Koreje saopštili da je obaveštajna agencija sprečila sjevernokorejske pokušaje sajber napada na kompaniju koja razvija vakcine protiv koronavirusa.

Veruje se da Severna Koreja razvija nuklearno oružje a pregovori koje predvode SAD sa ciljem odustajanja Pjongjanga od nuklearnog programa u zastoju su od 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Severna Koreja izvela SAJBER NAPAD na nuklerani istraživački centar": Seul uperio prst u zloglasnu hakersku grupu "Kimsuki"

Izvor: Blic, 18.Jun.2021

Vlasti u Seulu su potvrdile danas da je severnokorejska hakerska grupa poznata pod nazivom Kimsuki provalila u sistem južnokorejskog nuklearnog analitičkog centra prošlog meseca, što je poslednji u nizu kibernetičkih napada Pjongjanga.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.