Setva pšenice u kikindskom ataru

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Setva pšenice u kikindskom ataru

Setva pšenice u kikindskom ataru uspešno se privodi kraju, a setvene površine pod ovom kulturom, veće su od lanjskih za oko 20 odsto.

Pero Latinović, poljoprivrednik iz Banatskog Velikog Sela, ranije je sejao pšenicu na površini od 70 jutara, a ove godine na sto jutara.

"Razlog je prošlogodišnja suša", kaže Latinović, i dodaje da je iz strah da će se isto ponoviti i naredne godine, posejao više pšenice.

Jedan od razloga što su se paori opredelili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za veće površine pod pšenicom, jeste i njena povećana profitabilnost na tržištu, a zadruge su te preko kojih se obezbeđuje repromaterijal.

"Ja svake godine uzimam seme i đubrivo u razmenu, jer teško da neko može isfinansirati toliku setvu bez razmene", kaže Latinović.

U Kikindi je setva pšenice počela u optimalnom setvenom roku, između 2. i 3. oktobra. Do sada je posejana na 98 odsto površina, od planiranih 12,5 hiljada hektara.

Zoran Simić iz Poljoprivredne stanice Kikinda kaže da su idealni uslovi za setvu pšenice i da je postojao duži period između skidanja prethodnih useva, kukuruza i suncokreta, kao i da su pale dve kiše koje su pomogle kvalitetnoj pripremi zemljišta za setvu, koja je bez zastoja trajala ceo oktobar.

"Prvi rokovi setve dali su tri do četiri lista pšenice. Pšenica koja je posejana sredinom oktobra je u fazi jednog do dva lista, a ona zasejana u poslednjem roku još nije nikli, ali nastavi li se ovaj trend temperature, nići će za koji dan", dodaje Simić.

S obzirom na visoke temperature koje se očekuju, poljoprivrednicima se preporučuje da što češće obilaze svoje njive, da bi blagovremeno uočili i uništili eventualne biljne štetočine, pre svega, lisne vaši.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.