Šetnja za borbu protiv raka dojke

Izvor: RTS, 18.Okt.2014, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetnja za borbu protiv raka dojke

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli približno 4.000 žena, dok oko 1.600 umre od ove opake bolesti. Nedovoljna preventiva, između ostalog, učinila je da učestalost ove bolesti već 30 godina neprekidno raste kako u Srbiji, tako i u svetu.

Tradicionalnu roze šetnju otvorila je simbolična trka, kojom su trčali muškarci u roze štiklama. Tako su poslali jedinstvenu poruku koliko je podrška svih ključna u borbi protiv raka dojke, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nacionalni koordinator za skrining karcinoma dojke Instituta Batut Ljiljana Lazić ukazala je da je Ministarstvo zdravlja pre skoro dve godine pokrenulo skrining na karcinom dojke.

Navela je da je pozivano 130.000 žena, da je 65.000 odradilo mamografiju. Bilo je oko 4.000 pozitivnih nalaza i oko 200 potvrđenih karcinoma.

"Radi se o zdravim ženama koje nisu imale nikakvih simptoma i koje su došle na skrining mamografiju našim pozivom. Mi smo za ovih godinu i deset meseci spasili 200 žena od karcinoma dojke iako one i nisu znale da su obolele", naglasila je Lazićeva.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je da se ranim skriningom, ali i brojnim akcijama poput ove današnje, polako budi svest kod žena i da se smanjuje smrtnost od karcinoma dojke,

Ipak, ministar Lončar nije u potpunosti zadovoljan i kaže da mora mnogo više da se uradi.

"Najvažnije je da žene shvate da je karcinom dojke izlečiva bolest i da nema razloga da dolaze u fazu kada se bolest teško leči ili ne može da se izleči", rekao je Lončar.

Ministar je naglasio da je potrebna prevencija ne samo za ovu već i drugih bolesti i da će to ubuduće biti strategija Ministarstva zdravlja.

U šetnji je učestvovao i američki ambasador Majkl Kirbi, koji je istakao da je posebno zadovoljan što ova akcija svake godine sve više dobija na masovnosti.

Kako je rekao, "bolesti se ne treba stideti" i dužnost je muškaraca da podsećaju žene u porodici da idu redovno na preglede.

Knez Mihajloviom ulicom prošetala je i šefica pregovaračkog tima za pristupanje EU Tanja Miščević. Rekla da je došla kao građanka i kao žena koja je u svojoj porodici imala situaciju da se susretne sa ovom opakom bolešću.

"Ovo je velika akcija koja je veoma važna nama ženama, koja će nam pomoći da shvatimo koliko je opaka bolest koja se u ranoj fazi može lečiti", naglasila je Miščevićeva.

Sve zainteresovane prolaznice Knez Mihailovoj ulici mogle su da dobiju od zaposlenih iz Instituta Batut i Institut za onkologiju Srbije informacije o samopregledu i o načinu prevencije raka dojke.

"Roze šetnju" u okviru kampanje "Milion razloga zašto želim svet uz tebe" organizovali su kompanija "Avon", televizija B92, Američka ambasada u Srbiji i Ministarstvo zdravlja, a podržali su je brojni lekari i javne ličnosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Preventivni pregledi spasavaju živote

Izvor: RTS, 18.Okt.2014

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli oko četiri hiljade žena. Čak i kada bismo se samo jednom godišnje, recimo u oktobru, setili ove statistike i zakazali pregled, podaci bi mogli da se promene. Ipak, nedovoljna preventiva, između ostalog, učinila je da broj obolelih i u Srbiji i u svetu neprekidno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.