Šetnja sa džinovima

Izvor: Blic, 19.Jun.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetnja sa džinovima

Zvuk režanja i rike, dimni efekti i argentinska muzika označili su otvaranje izložbe skeleta dinosaurusa „Džinovi Patagonije" sinoć u „Impuls holu" Hotela „Kontinental". Veliki broj Beograđana je strpljivo čekao na svoj red kako bi pogledao 40 replika skeleta najvećih stvorenja koja su ikada hodala Zemljom pristiglih iz Argentine.

Izložbu skeleta dinosarusa sa tla Južne Amerike organizovao je Prirodnjački muzej iz Beograda i „Grupa kultural" iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Argentine. U prepunom „Impuls holu" pre uvodne reči, pušten je kratki dokumentarni film o razvoju života na Zemlji, nastanku i istrebljenju dinosaurusa. Prisutnima se zatim obratio Fabio Fraštenberg, jedan od autora izložbe koja već dve godine putuje svetom.

- Pre Beograda, ova postavka bila je izložena u Vašingtonu. Bilo je beskrajno interesantno, ali i zahtevno sarađivati sa vašim Prirodnjačkim muzejem i iskreno se nadam da će ova izložba biti samo početak naučnog dijaloga između Argentine i Srbije - rekao je Fraštenberg.

Najveću atrakciju predstavljala su replike dva krvoločna predatora Carnotaurusa i Gigantosaurusa kao i džinovskog biljojeda Rebbachisaurusa. Kao pravi kontrast, izložene su patuljaste vrste Gasparinisaura.

- Ovaj dinosaurus je baš strašan. Ne sviđa mi se nikako. Više mi se dopadaju ona jaja sa njihovim bebama - opaža petogodišnji Marko posmatrajući ogromnog reptila.

Pravo malo dinosaurusko leglo, sa predstavljenim presekom jajeta reptila kao i umanjena replika arheološkog nalazišta sa kompletnom pratećom opremom, četkicama, lopatama, kolicima, i objašnjenjem postupka iskopavanja, izloženi su u pratećoj prostoriji hola. Posetioci su imali priliku da pogledaju i film na manjem video bimu gde arheolozi otkrivaju posmrtne ostatke ogromnih gmizavaca.

- Retkost je videti ovako nešto. Zaista je greh što i ranije nije organizovana makar slična izložba. Smatram da je i više nego zadovoljavajuće koncipirana - smatra Milan J. student paleologije koji je sa prijateljima došao da pogleda džinove Patagonije.

Izložba je otvorena svakog dana osim ponedeljka od 10 do 21 sat sve do 15. januara 2010. a cene karata su 450 dinara za odrasle i 300 dinara za decu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.