Šetajuća granica Kosova i Makedonije

Izvor: RTS, 22.Okt.2009, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetajuća "granica" Kosova i Makedonije

Maskirane i naoružane osobe pokušale su da premeste oznake u selu Debelde na nedavno utvrđenoj "graničnoj liniji" Kosova i Metohije sa Makedonijom. Žitelji tog sela nezadovoljni demarkacijom granice, jer su njihove njive ostale na teritoriji Makedonije.

Makedonija će naredne nedelje otvoriti ambasadu u Prištini, a to će učiniti makedonski šef diplomatije Antonio Milošoski i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni, prenose prištinski mediji.

Otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ambasade Makedonije u Prištini biće praćeno potpisivanjem nekoliko sporazuma ministara spoljnih poslova.

Kao budući makedonski ambasador u Prištini pominje se Todor Nanev dosadašnji predsednik Komisije za fizičko obeležavanje granične linije između Kosova i Makedonije.

U selu Debelde kod Vitine maskirane i naoružane osobe pokušale su da premeste oznake na nedavno utvrđenoj graničnoj liniji Kosova i Metohije sa Makedonijom, prenose prištinski mediji.

Žitelji sela Debelde su nezadovoljni rešenjem demarkacije granične linije, jer su 24 hektara njihovih njiva ostali na teritoriji Makedonije.

Kosovske institucije su najavile da neće dozvoliti pojedincima ili grupi građana da pomere nijedan kamen koji obeležava granicu sa Makedonijom.

Pomoćnik generalnog direktora za pograničnu policiju, Behar Seljimi, rekao je da su policija Kosova i KFOR odmah poslali istražioce da na licu mesta vide šta se dogodilo.

Makedonska novinska agencija je javila da su pripadnici makedonske pogranične policije sprečili premeštaj kamena, mada se još ne zna sa koje strane je došlo do pomeranja.

Seljimi je najavio da policija neće imati kompromisa sa "počiniocima", nego će se postarati da njih izruči pravosudnim organima.

Visoki funkcioneri kosovske policije su u međuvremenu najavili potpisivanje tehničkog sporazuma sa makedonskom policijom kojim će biti regulisano pitanje zajedničkog patroliranja pograničnim pojasom.

Tako će pripadnici policije sa Kosova i Makedonije moći da se sastanu na strateškom visu "Kodra e Fures" i u selu Tanuševac, čuvajući "granicu" koje su ratifikovale makedeonska i kosovska skupština.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomeranje linije razgraničenja

Izvor: S media, 22.Okt.2009

Maskirane i naoružane osobe pokušale su da premeste oznake na nedavno utvrdjenoj graničnoj liniji Kosova sa Makedonijom u selu Debelde kod Vitine, prenose danas prištinski mediji. ..Žitelji sela Debelde su nezadovoljni rešenjem demarkacije granične linije, jer je 24 hektara njihovih njiva ostali...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.