Izvor: N1 televizija, 25.Dec.2017, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sestra stradalog radnika MB-a tražila istinu, a dobila otkaz

Obećanja, ponude pa onda i pritisci - to su izazovi sa kojima se suočava porodica 25-ogodišnjeg Milomira Milivojevića koji je stradao u julu, u poslednjoj u nizu nesreća u fabrici raketnih goriva "Milan Blagojević - namenska" u Lučanima.

Izvor: N1

Naime, od kada su Milivojevići o svemu progovorili javno - za N1, i za propuste u radu optužili direktora najpoznatijeg preduzeća u Lučanima, počeli su i pritisci.

Bio je radnik fabrike naoružanja "Milan >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Blagojević" u Lučanima. U julu ga je na radnom mestu zadesila eksplozija i to kobna. Nikada se nije vratio kući u kojoj porodica mesecima čeka odgovore.

Tri meseca su se uzaludno nadali: rukovodstvo fabrike i sud će utvrditi propuste. Zato su u oktobru odlučili da progovore za N1. Posvedočili su da im je u zamenu za istinu u fabrici ponuđen posao za majku i sestru stradalog mladića. Njegov otac, koji takođe radi u Namenskoj, rekao je da u fabrici godinama ne poštuju procedure bezbednosti na radu. Milivojevići su za sve optužili Radoša Milovanovića, koji je na čelu najpoznatijeg preduzeća u Lučanima od 1982. Prema dostupnim podacima, za to vreme u fabrici je poginulo najmanje 18 radnika. Mislili su da će preko medija ubrzati pravdu, ali objašnjavaju - brzo su stigli samo pritisci moćnog direkora. Sestra stradalog mladića dobila je otkaz u privatnoj firmi čije poslovanje zavisi od fabrike "Milan Blagojević".

"Gazdarica me je pozvala na razgovor, bile smo tu sat vremena i čak on optužuje gazdaricu kako meni pomaže u pisanju medijma, obraćanju ministarstvima, kako ja u stvari sa gazdaricom sedim i zajedno nas dve pišemo protiv Radoša, kako mi želimo da ga smenimo", kaže sestra stradalog radnika, Mirjana Milivojević.

"Ja sam jedan dan videla direktora na ulici. Prišla sam i htela sam da mu se zahvalim za to što je urgirao da mi se ćerka otpusti. Međutim, on je rekao, pitao me je: Ko sam ja i šta hoću od njega? Ja sam majka onog mrtvog deteta što je ostavilo život tamo, a sad ne znam šta vam ovov drugo dete smeta pa ste urgirali da bude otpušteno. Seo je u kola i otišao", kaže majka stradalog radnika, Nela Milivojević.

Prvog decembra stigao je izveštaj veštaka Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem - tvrde Milivojevići - piše da je za nesreću odgovoran baš sektor u kojem radi otac poginulog radnika. On misli: veštačenje je namešteno.

"Da izvrše pritisak da ja odustanem od gonjenja bilo koga zato što se udarilo sad na moje kolege s kojima sam godinama i na mene. Znači, ispada da su moje kolege ubile moje dete. Ja znam da oni to nisu, ali ako će oni da prihvate krivicu oni neka idu u zatvor umesto direktora Radoša, nek ostave čoveka od 74 godine pa nek robijaju za njega. Znači, ja odustati neću", kaže otac stradalog radnika Milovan Milivojević.

Inače, tek pet meseci od nesreće, u novembru pkrenut je prvi sudski postupak protiv direktora Namenske. Goni ga Prekršajni sud u Čačku. Ukoliko sudija utvrdi prekršaj, zakon nalaže: odgovornom sleduje samo novčana kazna.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Posle ponuda i obećanja - pritisci na porodicu Milivojević

Izvor: N1 televizija, 25.Dec.2017

Obećanja, ponude pa onda i pritisci - to su izazovi sa kojima se suočava porodica 25-ogodišnjeg Milomira Milivojevića koji je stradao u julu, u poslednjoj u nizu nesreća u fabrici raketnih goriva "Milan Blagojević - namenska" u Lučanima. Naime, od kada su Milivojevići o svemu progovorili javno...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.