Šesti dan restrikcija u Štrpcu

Izvor: RTS, 05.Jul.2009, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesti dan restrikcija u Štrpcu

Srbi u Sirinićkoj župi na Kosovu i Metohiji bez struje su već nedelju dana i to po više od 17 sati dnevno. Ako se višečasovna isključenja nastave biće dovedeno u pitanje pružanje zdravstvenih usluga.

Zbog neplaćanja računa za utrošenu električnu energiju hiljade žitelja opštine Štrpce, već šesti dan se suočavaju sa višečasovnim isključenjima električne energije.

Struje ima samo od ponoći do 7 časova ujutru. Dobijanje struje Kosovska elektroenergetska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korporacija (KEK) uslovljava plaćanjem paušala od 26 evra za prethodni mesec, plaćanjem struje po utrošku i zamrzavanjem desetogodišnjeg duga na određeni period.

U slučaju nastavka višešasovnih isključenja biće dovedeno u pitanje pružanje zdravstvenih usluga i normalno funkcionisanje žitelja Sirinićke župe.

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović istakao je u izjavi Tanjugu da oko 12.000 Srba i 3.500 Albanaca šesti dan zaredom po 17 sati dnevno nema električnu energiju.

"Situacija zaista postaje teška. Očekujemo od predstavnika Vlade Srbije i resornog ministarstva da aktivnije rade na rešavanju problema sa električnom energijom," rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, Srbi iz Štrpca odbijaju da potpišu kolektivne ugovore sa predstavnicima KEK-a jer bi time bili u obavezi da osim paušala plate i zaostali dug za utrošenu struju koji u pojedinim slučajevima doseže iznos i od 20.000 evra.

Lokalno rešenje problema

Mihajlović je naglasio da je u kontaktu sa stanovništvom i da tokom ove sedmice očekuje prijem u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Srbi u Štrbcu kažu i da bi potpisivanjem ugovora direktno priznali Kosmet kao nezavisnu državu, objasnio je Mihajlović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da od lokalne samouprave u Šrpcu očekuje da preuzmu odgovornost u rešavanju problema sa isključenjem električne energije.

"Predsednik opštine Štrpce mora sam proceniti da li je bolje da građani potpišu ugovore sa KEK, plate paušal od 26 evra za dva minula meseca i da se stari dug zamrzne i ako budu redovne platiše otpiše ili ne. Oni koji odluče drugačije sami snose posledice bilo pozitivne bilo negativne," rekao je Ivanović.

Predsednik opštine Mihajlović ukazao je i da je minulih dana na radnike Elektroprivrede Srbije koji rade u trafostanici u Štrpcu, pojačan pritisak da počnu da rade za KEK.

Postoje i pretnje da će taj objekat ako to ne prihvate uz podršku Kosovske policijske službe ipak preći u nadležnost KEK-a.

"O svemu ovome obavestio sam predstavnike Euleksa u Štrpcu", rekao je Mihajlović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.