Šesti Beogradski festival igre

Izvor: RTS, 01.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesti Beogradski festival igre

Nastupom baleta iz Monte Karla, na sceni Centra "Sava" danas se otvara Beogradski festival igre, šesti po redu. Do 15. aprila, članovi osam baletskih kompanija i nacionalnih baleta iz Evrope i Južne Amerike predstaviće beogradskoj publici najbolje komade najnovije svetske produkcije.

Gostovanje sjajne balerine Svetlane Zaharove, pa izvođenje baleta "Grk Zorba" povodom nacionalnog praznika Grčke, kao i nastup Ansambla ruskih kozaka, bili su dobar uvod za predstojeći, šesti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beogradski festival igre, koji će biti svečano večeras, nastupom baleta iz Monte Karla na sceni Centra "Sava".

Do 15. aprila kada se festival završava, članovi osam baletskih kompanija i nacionalnih baleta iz Evrope i prvi put iz Južne Amerike predstaviće najbolje komade najnovije svetske produkcije.

Za samo pet godina postojanja, Beogradski festival igre, koji je bio zamišljen kao smotra regionalnog karaktera, izrastao je u referentni svetski festival koji za razliku od nekih drugih sličnih manifestacija, realizuje tim od tri člana.

Moto ovogodišnjeg festivala jeste "Misao u pokretu" jer se nova koreografska misao prepoznaje kao inteligentna, vidljiva, provokativna i nadasve aktuelna.

U tom smislu, u Beograd će ove godine doći vrhunski ansambli sa koreografima koji su velike zvezde.

Na početku, biće to balet iz Monte Karla koji ove godine obeležava 100 godina od osnivanja. Ovaj ansambl, za koji su komponovali Debisi, Stravinski, Ravel, Prokofjev obeležila je umetnost Ane Pavlove, Tamare Karsavine, Vaclava Nižinskog, Žorža Balanšina, ali i saradnja Pikasa, Matisa, Dalija ili Koko Šanel.

"Jednostavno, kompanija je do danas zadržala taj sjaj i glamur, a odgovor leži u tome da ova zemlja ima više balerina nego vojnika", kaže Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Beogradska publika će do 15. aprila na scenama centra "Sava", JDP i Ateljea 212 imati priliku da vidi i nove koreografije britanske "Rendom dens" kompanije, čije su predstave u Londonu rasprodate dve godine unapred.

Prvi put na Festivalu će učestvovati Nacionalni balet iz Sao Paola, "Koni Jansen kompanija" iz Holandije, balet iz Štutgarta, "Kompanija Emanuela Gata" iz Francuske kao i čuveni "Kulberg balet" iz Švedske.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.