Šesta runda razgovora u Briselu

Izvor: RTS, 04.Mar.2013, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesta runda razgovora u Briselu

Završena šesta runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu. Bez dogovora o izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština na Kosmetu. Nova runda dijaloga zakazana za 20. mart.

16.40 - Hašim Tači kaže da nije postignut dogovor o izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština na Kosovu i najavio novi susret sa Dačićem za 20. mart.

16.30 - Završen trojni sastanak. 

13.30 - Počeo sastanak premijera Ivice Dačića, Hašima Tačija i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ketrin Ešton, potvrdila Maja Kocijančič. 

11.20 - Ketrin Ešton sastala se sa premijerom Ivicom Dačićem, potvrdila portparol visoke predstavnice EU.   

10.30 - Sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem počeo u Briselu. 

Trojni sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, počeo je oko 13.30 u Briselu. Glavna tema šeste runde razgovora je zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Beograd traži da zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja, što Priština odlučno odbija.

Prethodno je Ketrin Ešton, na odvojenim sastancima, razgovarala sa premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem. 

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost rekla je novinarima da je dijalog Beograda i Prištine ušao u ključnu fazu i da je u interesu obe strane da dođe do kompromisa.

"Vremena nema mnogo, to znamo i mi i premijeri", izjavila je Kocijančič uoči početka trilateralnog susreta Ivice Dačić i Hašima Tačija sa Ketrin Ešton.

"Dijalog je ključnoj fazi koja je još u toku, a mi radimo na ostvarivanju napretka", rekla je ona.

Kocijančič je podsetila da će Evropska komisija sredinom aprila podneti izveštaj o napretku u dijalogu, nakon čega će Evropski savet odlučiti da li da se Srbiji dodeli datum početka pregovora o pridruživanju.

Kosovski premijer Hašim Tači sastao se tokom dana s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je ponovio da SAD nedvosmisleno podržavaju dijalog i pohvalio angažovanje Prištine.

Premijer Ivica Dačić, sinoć se po dolasku u Brisel, sastao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je dao punu podršku evrointegracijama Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Državni vrh Srbije poručio je, uoči razgovora, da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisa, da od Unije očekuje da ostane nepristrasna i utiče na Prištinu da i ona učini ustupke.

Posle jučerašnjeg sastanka u rezidenciji predsednika, kojem su prisustvovali najviši državni zvaničnici, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da je "konstatovano da se stav Prištine nije pomerio ni za milimetar od početka pregovora".

U delegaciji koju predvodi Dačić su i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.