Šest pripadnika bivše JNA proglašeni krivim za zločin u Morinju

Izvor: Blic, 15.Maj.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest pripadnika bivše JNA proglašeni krivim za zločin u Morinju

Viši sud u Podgorici proglasio je danas krivim šestoricu pripadnika pripadnika bivše JNA za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj kod Kotora početkom 1990-ih.

Mlađen Govedarica, Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin proglašeni su krivim, jer su od oktobra 1991. godine do avgusta 1992. godine u logoru Morinj "naređivali i vršili mučenje, nečovečno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa dubrovačkog područja".

Govedarica, Gojnić, Tarle, Lučić i Gligić osuđeni su na zatvorske kazne od godinu i šest meseci do tri godine i šest meseci i njima se odlukom suda ukida pritvor.

Najviša kazna izrečena je Ivu Menzalinu, koji je bio kuvar u logoru i koji je osuđen na zatvorsku kaznu zatvora od četiri godine.

Menzalin je u bekstvu, pa je sud naložio njegovo hapšenje.

Optuženi su na suđenju negirali krivicu, ali je sud na osnovu izjava bivših logoraša ocenio da su navodi optuženih "neosnovani".

Udruženje: Presuda za Morinj je politička deklaracija

Crnogorsko Udruženje boraca ratova od 1990. godine ocenilo je da je današnja presuda Višeg suda u Podgorici grupi pripadnika bivše JNA za postupke u sabirnom centru Morinj kod Kotora pre 18 godina, "politička deklaracija".

Udruženje je u saopštenju objasnilo da je presuda zasnovana na "neutemeljenim kvalifikacijama" postupaka šestorice pripadnika JNA, koji su, kako je ocenjeno, "namerno strpani u isti koš".

Presudom je, prema saopštenju, odstupljeno od sudske prakse da su oružani sukobi slovenačkih i hrvatskih paravojnih formacija sa JNA, do međunarodnog priznanja Slovenije i Hrvatske, zapravo, bili oružana pobuna protiv tada zajedničke države.

Presudu za dešavanja u Morinju nije donelo nezavisno sudstvo, ocenilo je Udruženje boraca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.