Šest pogrešnih odluka kod promene posla

Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest pogrešnih odluka kod promene posla

Posao vam više ne pričinjava zadovoljstvo, pa zato želite promenu? Odluku o traženju boljeg posla ne treba shvatiti olako. Potrebno je sakupiti sve informacije o novoj firmi u koju želite da pređete kako biste adekvatno uporedili svoje pređašnje i buduće pogodnosti.



Ponekad ljudi donose odluke preko noći, što može da ih vrati na sam početak karijere. Ovo tim pre što živimo u doba krize i povećane neizvesnosti. Kako i vi ne biste pogrešno doneli odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o promeni posla, evo popisa najčešćih grešaka koje biste morali da izbegnete.



Odluka o promeni posla se ne donosi brzopleto


Ništa nije gore od brzopletog donošenja odluka. Potrebno je preispitati svoje želje i vrednosti zbog kojih želite da promenite posao. Podrazumeva se da visina plate igra veliku ulogu, ali valja obratiti pažnju i na ostale pogodnosti kao što su redovnost uplata raznih doprinosa, troškova prevoza, blizina radnog mesta, mogućnost rada od kuće, korišćenje godišnjeg odmora, mogućnost usavršavanja i napredovanja i slično.



Obavestite prijatelje da tražite novi posao


Ukoliko ste nezadovoljni trenutnim poslom, obavestite prijatelje o tom problemu. Oni vam mogu javiti, na primer, da je u nekoj firmi otvoreno radno mesto.



Nije svaki posao dobar za svakoga


Vaš prijatelj je zadovoljan svojim poslom. Smatra da su uslovi rada dobri i preporučuje vam da se javite na oglas. Ali, valja imati na umu da to što je vaš prijatelj dobar u svom poslu ne znači da ćete i vi uživati u tom zanimanju. To nije dovoljan razlog da napustite svoj posao.



Važniji je opis posla od pozicije


Greška mnogih zaposlenih je to što misle da promena firme i bolja pozicija ne menjaju mnogo toga u njihovom radu. To je pogrešan način razmišljanja. Pročitajte opis posla pre nego što se eventualno odlučite za njega.



Novac ne bi trebalo da bude glavni povod


Ni sav novac ovog sveta ne može vam kupiti zadovoljstvo na poslu. Ne menjajte posao samo zbog veće zarade, jer ta sreća će biti kratkog veka ako nećete moći da zavolite posao koji radite.



Usavršavajte se u onome što je dobro za posao


Nikada nije kasno upisati fakultet, magistraturu ili se uopšte dodatno školovati. Štaviše, to je pohvalno. Ali, beskorisno je potrošiti novac i vreme na edukaciju koja vam nije potrebna. Ako želite promenu u karijeri, raspitajte se koja znanja vam nedostaju. Posle toga odlučite se o edukaciji.



Izvor: Monster

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.