Šest miliona maraka
za stare, ali imućnije

Izvor: Blic, 21.Maj.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest miliona maraka za stare, ali imućnije

BANJALUKA - Jedna od najnovijih investicija Vlade RS, osnivanje i izgradnja luksuznog Gerontološkog centra „Slateks“ u Slatini, mogla bi se nazvati i jednom od bolje čuvanih tajni. O ovom ambicioznom projektu, vrednom više od šest miliona KM, malo se govori, a još manje zna.

U objektima nekadašnjeg uspešnog preduzeća tekstilne industrije „Slateks", već je završena građevinska adaptacija i dogradnja za otvaranje prve socijalne ustanove ovog tipa u RS. U Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zdravlja i socijalne zaštite, međutim, stidljivo ali i nerado govore o projektu. Bili su iznenađeni i interesovanjem „EuroBlica" za ovo ulaganje i namere Vlade da u dom za stare osobe uloži toliko novca.

I osnivanje ove javne ustanove u decembru 2009. godine prošlo je prilično tiho, a Vlada je centru prenela u vlasništvo zemljište i zgrade bivšeg preduzeća „Slateks tekstil" koji su tada pripadali Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović". Ostaje nejasno, međutim, kada je tu imovinu Republika otkupila, s obzirom na to da je „Slateks tekstil", sada u stečaju, godinama pre toga bio u većinskom vlasništvu korporacije „Integral inženjering".

Hotel „Slateks"

postaje ortopedija

U neposrednoj blizini Gerontološkog centra nalazi se i hotel „Slateks", koji je nekada, takođe, pripadao preduzeću „Slateks", a koji je, po rečima ministra Ranka Škrbića, Vlada otkupila i dala na korišćenje zavodu „Zotović". Tu će biti premešten deo Zavoda koji se nalazi u Trapistima, a biće prilagođen za ortopedsku hirurgiju najviših standarda. U Slatini je u februaru otvoren i rekonstruisani i prošireni deo Reumatološkog odeljenja Zavoda, u koji je uloženo oko milion maraka.

Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Milan Perduv, inače poznat kao osnivač i uspešan rukovodilac preduzeća „Slateks" još 80-ih godina, kaže da je vrednost imovine koju je Vlada prenela na Centar tri miliona maraka. Za adaptaciju i dogradnju, ustanovi je nedavno odobren i kredit IRB RS od pet miliona maraka.

- Radi se o 5.000 kvadrata prostora, a to se razvilo od moje ideje da se tu napravi prvi Gerontološki centar, koji u suštini treba da služi starim ljudima koji imaju i žele malo viši stardard. Još 1999. godine imao sam ideju da tu napravimo hotel, kada se videlo da tekstilna industrija više ne može da opstane, što se na kraju i desilo sa preduzećem. Po sadašnjim planovima, ovde ćemo moći da smestimo 180 ljudi, različitih kategorija, a cene boravka biće oko 1.200 do 1.500 KM – ističe Perduv.

Lepo uređen kompleks stanarima će nuditi komfor i udobnost, ali i razne sadržaje, poput osnivanja male farme i sličnog. Planirano je više i modela po kojima će korisnici plaćati sve te usluge, od gotovog novca do ustupanja nekretnine.

Datum otvaranja, međutim, još se ne zna, a Perduv ističe da sve zavisi od toga kada će biti obezbeđeno još 1,5 miliona KM, koliko se procenjuje vrednost opremanja. Ministarstvo zdravlja, kaže, već je obavešteno o potrebi dodatnog ulaganja.

U Ministarstvu ističu da još nisu dobili zvaničan zahtev za dodatno ulaganje, ali ne žele mnogo da pričaju. Kako kažu, to je novi projekat, a još će se videti da li će finansiranje centra biti obezbeđeno kroz javno-privatno partnerstvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.