Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 08:10 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Šest jela koja treba da se nađu na trpezi za Badnje veče
Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka. Uveče se porodica okuplja za posnom trpezom, a ovo je šest jela za tradicionalnu trpezu.
RibaBilo na roštilju, tiganju, ili u rerni, riba je nezamenljiva na posnoj trpezi. Pijani šaran i fileti pastrmke spadaju u neka od najčešće pripremanih jela.
Krompir salataUz ribu se, pored ostalih salata, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kod nas najčešće jede krompir salata – bareni krompir isečen na kolutove sa crnim lukom, začinjen solju, biberom i sirćetom.
PrebranacPasulj pripreman kao prebranac domaćice služe u zemljanim posudama. Da biste ga pripremili treba da, pored pasulja, nabavite ulje, crni i beli luk, lorber, alevu papriku, biber i so.
Kiseo kupusKupus možete sami ukiseliti ili ga kupiti u radnji. Ne zaboravite da ga pospete alevom paprikom.
Posna pogačaKao ni za ostala jela, ni priprema posne pogače ne zahteva mnogo sastojaka, a najverovatnije ih već imate u kuhinji: brašno, kvasac, ulje, so i šećer.
Pita sa orasimaNa stolu se poslužuju orasi, suve šljive, kajsije i smokve. Pita sa orasima sa suvim grožđem i limunom mogla bi da obraduje i vaše ukućane.
Danas je Badnji dan
Izvor: RTS, 06.Jan.2020
Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom pred najradosniji hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. ...