Šest izrešetanih tela nađeno nedaleko od Sočija

Izvor: Blic, 09.Jan.2014, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest izrešetanih tela nađeno nedaleko od Sočija

Ruska policija traga za počiniocima serije ubistava nakon što je juče pronađeno šest tela u četiri napuštena automobila severno od ruskog planinskog regiona Kavkaza gde tinja islamska pobuna, a za sada nije utvrđen motiv tog zločina. Stroga bezbednosna kontrola u Sočiju

Eksplozivne naprave su postavljene blizu tri automobila, mada je samo jedna bomba eksplodirala, ali nije nikoga ranila. Žrtve su ubijene vatrenim oružjem, tvrdi policija.

Portparol glavne ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istražne agencije Vladimir Markin izjavio je da još nije utvrđen motiv za ubistva u predgrađu Pjatigorska, koji je od Sočija, domaćina Olimpijskih igara 2014. godine, udaljen manje od 300 kilometara vazdušnom linijom, a skoro duplo više kopnenim putem.

Markin je rekao da su se pripadnici Federalne službe bezbednosti uključili u istragu koju je klasifikovao kao antiterorističku operaciju.

Pjatigorsk, centar Federalnog distrikta Severni Kavkaz

Tri od šest žrtava su identifikovane. Dve su bile taksisti, a treći je sklapao nameštaj, ali je, istovremeno, vozio taksi. Njihova imena nisu objavljena, prenosi AP.

Oni su vozili jeftine lade. Ručno izrađene bombe postavljene su blizu dva automobila; jedna od njih je eksplodirala kada se policija približila, a druga je demontirana.

Ostale tri žrtve su pronađene u četvrtom vozilu. Jedna eksplozivna naprava je bila postavljena pored automobila u metalnoj kofi, ali je demontirana, izjavio je Markin.

Ruske vlasti su već pojačale bezbednosne mere uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 7. februara posle samoubilačkih bombaških napada u Volgogradu u kojima su 34 osobe poginule.

Ruski predsednik Vladimir Putin je posle napada u tom gradu zapretio da će svi teroristi u Rusiji biti "istrebljeni".

Predsednik ruskog Olimpijskog komiteta saopštio da su preduzete najviše moguće bezbednosne mere i da više od toga ne može da se učini.

U Sočiju je od utorka uvedena borbena pripravnost za 37.000 pripadnika bezbednosnih snaga, zaduženih za bezbednost u ruskom letovalištu dok traje Olimpijada.

Policajci pod uzbunom

Sistem nadzora iz kosmosa

Zabranjene zone

U Sočiju već postoje zabranjene zone, u koje je gotovo nemoguće ući. To su, pre svega, granične oblasti ka Republici Abhaziji i planine iza Krasne poljane, gde će biti održana takmičenja. Rusija na taj nažin želi da zaustavi teroriste sa severa Kavkaza.

Koliko je Rusima bitno da sve prođe bez incidenta govori i činjenica da je za Olipijske igre u Sočiju aktiviran i sistem nadzora iz kosmosa.

Bespilotne letelice opremljene sa 11.000 video kamera i infracrvenih skenera obezbeđuju 24-časovni nadzor svih olimpijskih objekata. Šest projketila „pancir-S“ sistema protivraketne odbrane čuvaće nebo nad Sočijem, dok će najsavremeniji sonari, patrolni čamci i podmornice patrolirati morem.

Svi koji dolaze na Igre dobijaju specijalne propusnice s ličnim podacima koje proveravaju ruske tajne službe. Predviđen je redovan prolazak kroz skenere za metal, pretres torbi i provera viza i pasoša.

- Naravno da smo se umorili od svega. Ali svi shvatamo da je pretnja stvarna - izjavio je Vladimir Kimajev, biznismen iz Sočija koji je morao da prekine posao isporuke teških mašina u grad do kraja marta.

Međutim, stručnjaci nisu sigurni da će sve to zaustaviti teroriste.

- Imali su više od šest godina da pripreme napad i infiltriraju se kao spavači koje niko više ne može da razlikuje od običnih žitelja Sočija. Čekali su ovaj trenutak da pogode Putina tamo gde ga najviše boli - ocenila je Julija Juzik, stručnjak za terorizam.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.