Izvor: B92, 02.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelju novac Haškog tribunala

Hag -- Sudija Haškog tribunala Žan-Klod Antoneti uvažio je zahtev Vojislava Šešelja da Tribunal preuzme finansiranje njegove odbrane.

Time je u Hagu napravljen još jedan presedan jer će Šešelj biti prvi optuženik kome su lično dodeljena sredstva međunarodnog suda radi finansiranja odbrane. Dosadašnja praksa je bila da se novcem Ujedinjenih nacija plaćaju honorari advokata koji zastupaju haške optuženike.

Vojislav Šešelj optužen je za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Hrvatskoj, Vojvodini I na Kosovu a sud mu je već dozvolio da se u procesu koji će protiv njega biti vođen brani sam.

Pre nego što dobije sredstva, a procenjuje se da je reč o nekoliko stotina hiljada evra, Šešelj će ipak morati da pruži dokaze da sam nije u stanju da finansira svoju odbranu, odnosno moraće sudu da stavi na uvid dokumentaciju o imovini koju poseduje.

On će, takođe, morati da odabere jednog saradnika na čiji će račun biti uplaćena sredstva Tribunala.

Iz Šešeljeve stranke ranije je najavljivano da bi, ukoliko sud preuzme finansirenje njegove odbrane, generalni sekretar stranke Aleksandar Vučić mogao da se privremeno preseli u Hag i preuzme funkciju glavnog Šešeljevog savetnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.