Izvor: B92, 27.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj za razgovor sa Del Ponte

Hag -- Vojislav Šešelj rekao pred Tribunalom da je spreman da sa Karlom del Ponte uoči suđenja razgovara o činjenicama koje nisu sporne.

"Ja sam spreman za razgovore sa Del Ponteovom o tome šta je sporno, a šta nije. Bio sam na to spreman i 2003, uz uslov da budu prisutni moji pravni savetnici", kazao je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj na današnjoj statusnoj konferenciji.

Početak suđenja Šešelju, optuženom za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i BiH, zakazan je za 7. novembar, kada će uvodnu reč dati tužiteljka Kristina Dal.

Šešelj je izjavio da neće iskoristiti pravo da 8. novembra izloži uvodnu reč odbrane, ali je od sudije Žana-Kloda Antonetija zatražio da mu bude omogućeno da da "izjavu optuženog".

Sudija Antoneti je to odobrio, kao i Šešeljev zahtev da za tu izjavu na raspolaganju ima četiri sata, koliko je tužiocima odobreno za uvodnu reč.

Šešelj je najavio da će osporavati koncepte "zajedničkog zločinačkog poduhvata", kao i govora mržnje kao krivičnog dela, na kojim je zasnovana optužnica protiv njega.

"Nisam dobio nijedan dokaz da sam bio učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, pogotovo sa ljudima sa kojima sam bio u žestokom sukobu. Jedino u mom slučaju izmišljeno je novo krivično delo - govor mržnje i to kao oblik izvršenja", kazao je Šešelj.

Sudija Antoneti je primetio da je pitanje finansiranja Šešeljeve odbrane i dalje "na mrtvoj tački" zato što Šešelj još nije podneo dokaze da ne može sam snositi troškove, niti imenovao savetnika koji je advokat i kojem bio novac bio uplaćen.

Na preporuku sudije da sekretarijat suda obavesti da je jedan od njegovih savetnika Slavko Jerković i advokat po zanimanju, Šešelj je podsetio da je on za glavnog savetnika već imenovao Zorana Krasića.

Šešelj je zatražio i da Tribunal "omogući korišćenje satelita" jednoj "patriotskoj privatnoj televiziji" iz Srbije koja je "spremna" da prenosi suđenje.

Prvog svedoka optužbe, sudsko veće trebalo bi da sasluša 14. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.