Izvor: B92, 01.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Nismo mi

Hag -- Svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću Vojislav Šešelj tvrdi da predsednik i vlasti Srbije nisu imali veze s ratom u Hrvatskoj.

"U nekim mestima je bilo zločina, ali Srbija nije imala ništa s tim jer je tamo bila JNA. Za te zločine bio je nadležan vojni sud", rekao je Šešelj. Šešelj je danas, u nastavku suđenja Miloševiću pred Tribunalom, negirao da je iko iz vlasti Srbije mogao biti odgovoran za proterivanje, deportacije, pritvaranje i ubijanje civila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pljačku i uništavanje verskih objekata u Hrvatskoj.

Na pitanje Slobodana Miloševića da li su, kako se tvrdi u optužnici, u Hrvatskoj delovale, i u zločine bile umešane, snage iz Srbije, Šešelj je odgovorio da nikakva vojna sila iz Srbije tamo nije bila, već samo JNA. "Bilo je nekih paravojnih formacija van kontrole i grupa koje su pljačkale, ali koje ni formalno ni faktički nisu imale nikakve veze s vlastima Srbije. Srbija ne može biti odgovorna za nešto što su možda učinili Arkanovi 'Tigrovi', 'Beli orlovi', 'Dušan Silni' i drugi", rekao je on.

Šešelj je odbacio navode optužnice da je paravojna formacija "Šešeljevci", pod njegovom kontrolom, učestvovala u ubistvu više od 30 hrvatskih civila u selu Voćin u zapadnoj Slavoniji, 1991. "Nije bilo nikakve jedinice 'Šešeljevci', već samo dobrovoljaca Srpske radikalne stranke u sastavu JNA. Nema nijednog podatka o tome da su dobrovoljci SRS ubijali civile", tvrdi Šeselj. "Došlo je do ubistva jednog broja hrvatskih civila u Voćinu, a ja sam odmah javno optužio odgovorne, ali da se general Aleksandar Vasiljević, tada šef obaveštajne službe JNA, koji je bio u zapadnoj Slavoniji, nije oglasio.

"Pljačkali su oni iz Crne Gore"

Milošević je upitao svedoka da li je bilo ko iz Srbije bio u Dubrovniku. "Ne, bile su isključivo jedinice JNA. Bio sam samo ja, prilikom obilaska hercegovačkog ratišta, krajem septembra 1991. Ja sam bio u streljačkom stroju JNA u Konavlima i nijedna kuća nije bila opljačkana, ni oštećena. Kad se vojska povlačila, krajem 1991, došlo je do pljačkanja jer vojnike više niko nije mogao da kontroliše, ali to su bili incidenti. Nije pljačkao niko iz Srbije, nego pripadnici Teritorijalne odbrane iz Crne Gore, što je, nedavno priznao i premijer Crne Gore Milo Đukanović", rekao je Šešelj.

Prema Šeseljevim rečima, tokom sukoba JNA i hrvatskih paravojnih formacija u Vukovaru u jesen 1991. nijedna kuća nije namerno uništena. Pošto mu je Milošević predočio navod iz optužnice da su hrvatski zarobljenici iz Vukovara držani i zlostavljani u logorima u Srbiji, svedok je precizirao da nikakvih logora nije bilo i da su zarobljenici nakratko bili držani u objektima JNA, za koje vlasti Srbije nisu bile nadležne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.