Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šerpas Apa 18 puta osvojio Mont Everest!

KATMANDU - Šerpaski vodič Apa popeo se na najviši vrh sveta na planini Mont Everest rekordni, 18. put, saopštili su nepalski planinarski zvaničnici. Apa je rano jutros priveo kraju put dugačak 8.850 metara sa još nekoliko članova ekspedicije, rekao je Ang Tšering iz Nepalskog planinarskog udruženja.

Najveći rival Api (47) u broju penjanja na najviši vrh sveta je, takođe, šerpaski vodič Čevang Nima (42), koji se do sada 15 puta uspešno popeo na Mont Everest. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Nezavisno od toga, Ministarstvo turizma u Nepalu objavilo je da se danas i rekordan broj od 75 ljudi popeo na najvišu planinu planete.

Prethodni rekord postignut je 16. maja 2002. kada su se na vrh sveta popela 63 planinara, saopštio je zvaničnik ministarstva Rameš Četri.

Četri je dodao da Apa i Čevang Nima nisu uključeni u taj broj, jer ministarstvo još čeka na zvaničnu potvrdu njihovog penjanja, iako je čuo "za Apina postignuća od drugih planinarskih timova". Kao i većina drugih Šerpasa, Apa je odrastao na obroncima Everesta i još kao dečak je počeo da nosi opremu i zalihe planinarima. On se prvi put popeo na Everest 1989. godine i od tada ga je svake godine osvajao po jednom.

Šerpasi su uglavnom živeli od stočarstva i trgovine na Himalajima, sve dok Nepal nije 1950. otvorio svoje granice za turizam. Njihova izdržljivost i poznavanje planina učinilo ih je stručnim vodičima i nosačima za strane planinare.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.