Seriju će gledati i u Kini

Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seriju će gledati i u Kini

Glumac i režiser Ljubiša Samardžić završio je nedavno snimanje filma i serije „Bledi mesec", trećeg dela trilogije o životu paora Save Lađarskog koja je započeta filmovima „Jesen stiže, Dunjo moja" i „Konji vrani". Pretvoreni u seriju, prva dva dela trilogije u decembru su prikazana na RTS-u, a piplmetri su zabeležili 31 procenat gledanosti.

Serija od osam epizoda napravljena je od materijala prva dva dela Samardžićeve banatske trilogije, koji su publici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bili poznati kao filmovi „Jesen stiže, Dunjo moja" i „Konji vrani".

- Mnogo mi znači kao lična satisfakcija, ali i kao satisfakcija celoj ekipi koja je radila sa mnom na seriji „Jesen stiže, Dunjo moja", to što je televizijski rejting serije premašio sva naša očekivanja. Na krilima tog uspeha nekako smo uspeli da dramaturški zatvorimo seriju i da snimimo nove četiri epizode. Nadao sam se da će melodramska priča iz bliske prošlosti koja se dešava u Banatu privući pažnju brojne publike, ali nisam očekivao ovakav uspeh. Inače, trilogija „Jesen stiže, Dunjo moja", „Konji vrani" i „Bledi mesec", koja prati životnu priču siromašnog paora Save Lađarskog, najambiciozniji je projekat moje filmske kuće „Sinema dizajn" - kaže za „Blic" reditelj i glumac Ljubiša Samardžić.

Nove četiri epizode i film „Bledi mesec" biće emitovani na proleće ponovo na RTS-u, a postoji velika šansa da kompletnu seriju vidi i najmnogoljudnija publika na svetu, ona u Kini.

- Ovu seriju unapred je kupio RTS. Redakcija kulturno-obrazovnog programa sa Božom Nikolićem i Jelicom Zupanc procenila je da serija ima visok kvalitet i izašli su nam u susret da radimo nastavak. Oni su unapred kupili završnicu serijala. Osim RTS-a, serija će biti emitovana u čitavom eksjugoslovenskom regionu, a emiteri su RTL iz Hrvatske, Federalna televizija BiH, zatim „Pop TV" iz Slovenije, TV Crne Gore, te Bugarska nacionalna televizija. Svi oni su najavili da bi početkom februara počeli sa emitovanjem serije. U završnim smo razgovorima da se serija prikaže i u Kini na njihovoj najvećoj televiziji CCTV. Ako tamo budemo prikazani, ima li većeg rejtinga za neki domaći TV projekat i bolje promocije srpske kulture - dodaje raspoloženi Ljubiša Samardžić.

Završnicu snimanja serije ekipa Ljubiše Samardžića je radila u Beogradu u Šafarikovoj ulici, u velelepnom zdanju Udruženja fakultetskih profesora. Kadrovi u kojima Sava Lađarski dospeva na jednu raskalašnu zabavu u ovom ekskluzivnom prostoru označili su i kraj snimanja Samardžićeve filmske trilogije.

- Završnicu serije radili smo na tri lokacije. Snimali smo u Beloj Crkvi na Straži, udaljenoj sedamnaest kilometara od samog mesta. Zatim u Zrenjaninu na Geninom salašu i konačno na lokaciji u Šafarikovoj u Beogradu. Publika koja je videla prvih osam epizoda serije sigurno je znatiželjna šta će se dogoditi u nastavku. Mogu samo da kažem da je „Bledi mesec" logičan nastavak prethodne priče o Savi Lađarskom kome su sve ulice ravne, a svi stolovi u birtijama različiti. Verujem da mnoge zanima kraj priče o Savi Lađarskom koja se dešava dvadeset godina posle Drugog svetskog rata u Banatu. On se nalazi pred velikom dilemom da li je povratak u dom Granfildovih put sreće za njega i njegovu ćerku Dunju, rođenu u grešnoj ljubavi. Kraj priče je veoma logičan, ali je upravo svaki kraj povod za novi početak. Serija bi mogla da se nastavi, ali ne želim sada da razmišljam o tome - zaključuje Samardžić.

Glumačka ekipa

U seriji se pojavljuje brojna glumačka ekipa koju i ovog puta predvodi mladi glumac Milan Vasić koji tumači ulogu Save Lađarskog.

- Veoma sam zadovoljan glumačkom ekipom. Milan Vasić je opravdao moja očekivanja, kao i glumci Kalina Kovačević, Siniša Ubović i glumica iz Novog Sada Sanja Ristić. Lepe epizode su odigrali Boris Milivojević, Renata Ulmanski, Danica Maksimović, Iva Štrljić, Rale Milenković, Vladan Živković. Mislim da je moja unuka Marta Uzelac napravila svoju najbolju ulogu do sada - kaže na kraju razgovora kroz smeh Ljubiša Samardžić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.