Šeret ili kriminalac svetskog ranga

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeret ili kriminalac svetskog ranga

Ćazima Osmanija, zvanog Feliks, u nemačkim medijima tretiraju kao kralja droge, a srpska policija ga saslušava kao ostrašćenog ljubavnika

Da li je srpski pravno-policijski sistem juče ispustio iz svojih ruku možda i najkrupniju zverku ikad sa ovih prostora koja se dovodi u vezu sa kriminalom globalnih razmera? Ovo pitanje može da se postavi posle jučerašnjeg puštanja na slobodu Ćazima Osmanija zvanog Feliks, čoveka o kojem se po Evropi ispredaju razne priče – od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << toga da je na vrhu albanske kriminalne piramide, pa do posredovanja u prodaji ruskog odbrambenog sistema S-300 Iranu od Hrvatske – a koji je u Srbiji osumnjičen da je pretukao svoju devojku, što on naravno demantuje.

Ko je Ćazim Osmani, zvani Feliks (Srećko) kockar koji je zaradio bogatstvo i dobio nadimak zahvaljujući taliji na ruletu ili međunarodni zločinački um, sposoban da zaobiđe sve zamke pravnih sistema Nemačke, Švajcarske, Italije, Hrvatske, Srbije i mnogih drugih zemalja?

U srpskoj javnosti se o njemu uglavnom pišu srceparajuće priče o vezama sa pojedinim pevačicama, dok se širom Evrope uz njegovo ime uglavnom dodaje titula „vođa klana Osmani”. Po toj verziji, u porodičnom klanu su i braća Burim i Baškim, i oni navodno kontrolišu podzemlje u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, Italiji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Otkud Ćazim Osmani u Beogradu i šta radi u glavnom gradu Srbije više od mesec dana, od kada je otkriveno da boravi u hotelu „Zira”, pitanje je na koje niko zvanično nema odgovor. Oni, njemu naklonjeniji tvrde da je on „legitimni biznismen koji ima poslove širom Evrope i sveta, pa tako i u Srbiji”, dok oni profesionalno opredeljeniji za policijske poslove kažu da je „možda došao trenutak da se obistini jedna obaveštajna analiza od pre nekoliko godina, u kojoj je navedeno da albansko podzemlje želi da preuzme i srpsko kriminalno tržište i da za to traži svog čoveka u Beogradu”.

Navodno, albanska mafija već kontroliše podzemlje u zemljama regiona, dok samo u Srbiji nisu imali svog „poverenika za prljave poslove”. Po istoj teoriji, podzemlje u Srbiji je obezglavljeno od razbijanja klana Darka Šarića i mnogih drugih takozvanih velikih kriminalaca, pa su „albanci” uvideli prazan prostor za preuzimanje tržišta. Slično nešto je pričao i Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam na suđenju za ubistvo Ive Pukanića, tvrdeći da je klan Osmani najviše profitirao od likvidacije zagrebačkog novinara i da mu je ubistvo namešteno, jer je Osmaniju smetao „jak igrač u Srbiji”. Istovremeno je Jocić naglasio da je Osmani imao podršku tadašnjeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, tadašnjeg ministra policije Tomislava Karamarka i Bedžeta Pacolija, kosovskog kontroverznog biznismena.

Priča o Ćazimu Osmaniju zvanom Feliks, koga u nemačkim medijima opisuju kao „kralja droge” ili „Don Hamburgo”, počinje 1979. godine, kada je sa braćom iz kosovskog sela Košare emigrirao u Hamburg. Naselili su se u takozvanu grešnu milju, tačnije ulicu Raperban u ovom gradu, poznatu kao stecište prostitutki, kockara i raznih muljatora. Ćazim se tu zaposlio kao perač sudova. Kako je nastala ta transformacija od perača čaša do „kralja podzemlja”, pisali su mnogi nemački listovi. Neki su tvrdili da je reč o „brutalnosti bez presedana”, dok su drugi navodili da je reč o „mudrom povlačenju konaca sa udobne razdaljine i uz potrebnu, i poželjnu, distancu”.

Šta god bio razlog, Osmaniji su se za kratko našli među najbogatijim ljudima u Hamburgu. To nemačkoj policiji i medijima nije bilo neinteresantno, kao i tamošnjoj obaveštajnoj službi koja ih je dovodila u vezu sa poslovima sa drogom, ali nikada nisu mogli i da dokažu takve tvrdnje.

Prvi novinski članci o aktivnostima Ćazima i njegove mlađe braće Baškima (48) i Burima (45), koji su investirali ogroman novac u ugostiteljstvo i nekretnine, počinju da se pojavljuju u hamburškoj štampi 1993. godine. Za početak se pisalo o Ćazimu i to da je šef organizovanog kriminalnog klana, da se bavio raznim ilegalnim poslovima, te da je naručio ubistvo najmanje jednog protivnika iz podzemlja. Do danas nijedna optužba nije dokazana na sudu. O srednjem bratu Burimu pisalo se da je svoju karijeru počeo kao perač sudova na Reperbanu, a da je sada bogati preduzimač i drugi čovek po broju nekretnina u svom vlasništvu u četvrti Zankt Pauli, dok su najmlađeg brata Baškima novinari označavali kao člana porodičnog klana zaduženog za rešavanje problema. Ipak, većina medija je citirala i pozivala se na delove poverljivog izveštaja nemačke obaveštajne službe BND, u kojem se detaljno i precizno opisuju sva saznanja ove službe o trojici imigranata sa Kosova.

Budući da su se krajem devedesetih godina prošlog veka našli pod pritiskom nemačke policije i medija, braća Osmani posle 2000. godine sele svoje poslove u Hrvatsku. Dobili su i hrvatsko državljanstvo, a mediji  su objavili da je, navodno, za Ćazima Osmanija i njegovu braću intervenisao tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, a da im je „veza” navodno bio njegov šef kabineta Amir Muharemi.

U Hrvatskoj su počeli da legalizuju novac i to izgradnjom hotela i drugih objekata u Rovinju i Dubrovniku.

Dušan Telesković

------------------------------------------------------------------------------ 

Ko je koga tukao

Albanski biznismen, sa hrvatskim državljanstvom, Ćazim Osmani koji je preksinoć zadržan u policiji zbog sumnje da je pretukao svoju devojku Mandu Popović, pušten je juče posle saslušanja na slobodu, rekao je za „Politiku” njegov advokat Veljko Delibašić.

U izjavi pred tužiocem, Osmani je porekao da je udario devojku. To je potvrdila i Manda Popović, izjavivši da je dva udarca u glavu dobila od mladića koji je bio sa Osmanijem u društvu i koga ne poznaje. Sada se očekuje odluka tužioca koji može pokrenuti krivični postupak ili odustati. Sudeći prema tome da Osmanija više ne tereti ni oštećena, niti postoji bilo koji drugi dokaz, može se očekivati da se sve završi na saslušanju.

Kako saznajemo, Osmani je pred tužiocem izjavio ono što je njegov advokat najavio u utorak – da je devojka posle svađe napala njega, a ne on nju i da ga je od nje odbranio čovek koji je bio sa njim u društvu. Zanimljivo je da on nije želeo da otkrije identitet ovog čoveka.

Posle njega, reč je juče dobila i Manda Popović, koja je prema našim saznanjima, porekla prvu verziju – da je u hotelu „Zira” u petak dobila batine od svog dečka, Osmanija. Devojka je navela da je prišla Osmaniju i započela svađu i da je tada čovek koga ne poznaje udario u glavu.

D. Č.

objavljeno: 31.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.