Senta u znaku Stevana Sremca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2012, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senta u znaku Stevana Sremca

SENTA -

Protekli vikend u Senti bio je u znaku 153. godišnjice od rođenja jednog od najznačajnijih i najčitanijih realističkih srpskih pisaca Stevana Sremca po rođenju Senćanina.

Slobodan Borđoški, upravitelj Zadužbine Stevan Sremac u Senti istakao je da osmi put organizuje Sremčevu akademiju, ali veruje da je ona mnogo više.

"Sremac nas obavezuje da čuvamo našu živu reč i srpsku kulturu na ovim prostorima i da afirmišemo mlade ljude koji se bave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulturnim delatnostima", rekao je on.

U gradu na Nišavi kažu da je Sremac neraskidivi deo njihove svakodnevice.

"Imamo Gimnaziju, Biblioteku koje nose njegovo ime. Sve ustanove koje vezujemo za kulturu, obrazovanje i kolektivno pamćenje nose njegovo ime. I zasigurno nešto što je značajno obeležje a to je spomenik Stevanu Sremcu", kaže Gordana Livada, članica Veća niške opštine Medijana.

Svojim perom i vrcavim duhom Sremac je ovekovečio oslobođeni Niš od turske okupacije. Nišlije su mu se u rodnoj Senti odužili sjajnim programom od besede književnice Stane Dinić Skočajić do impresivnog celovečernjeg koncerta crkveno-igračko-pevačkog dečijeg ansambla Branko koji su, pored igre i pesme volšebno oživeli Sremčeve književne likove na oduševljenje publike ispunjene sale Doma kulture.

"I želeo sam da taj Sremčev Niš na neki način pokažem ljudima. Mi smo jedini folklorni ansambl koji ima gradske igre iz Niša i dve etno predstave vezane za stari Sremčev Niš", ističe Miljko Petrović, umetnički rukovodilac Ansambla Branko.

Sremčevi dani su završeni. Ostaje i dalje dilema da li je više niški ili senćanski. Kako god. Danas i ovih dana proslavljen je na najbolji mogući način.

Mi Senćani kažemo da je naš, Nišlije da je njihov. Sigurno je zajedničko da je Sremac prevazišao okvire i Sente i Niša, kaže Borđoški dok Livada uzvraća da je Sremac deo kolektivnog pamćenja svih Nišlija.

Njen sugrađanin Miljko Petrović je to potvrdio i stihovima posvećenim velikom piscu – Sremac mi slavu pronese, Sremac mi ime raznese, Niš će ga dojma pominja i decu u njeg zaklinja.

Sudeći po Sremčevim danima ni Senćani nikada neće zaboraviti svog slavnog sugrađanina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.