Sent Vinsent: Vulkan još aktivniji, stanje pogoršano

Izvor: B92, 11.Apr.2021, 19:54

Sent Vinsent: Vulkan još aktivniji, stanje pogoršano

Stanje na istočnom karipskom ostrvu Sent Vinsent se pogoršalo usled erupcije vulkana.

Lokalni stanovnici danas su izvestili o glasnoj tutnjavi, munjama i teškom pepelu, nakon čega je nestala struja.

Erupcija vulkana La Sufrijer je primorala mnoge stanovnike da se evakuišu iz svojih domova, iako su neki ostali u kućama, javio je AP.

Tutnjava iz vulkana se čula u glavnom gradu Kingstaunu, koji je 32 kilometara južno.

Lava je počela da izlazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz vulkana, rekao je profesor Ričard Robertson, vodeći naučnik Vest indis seizmičkog istraživačkog centra.

"U nekom trenutku će se vulkan smiriti i nadamo se da ćemo imati vremena da se oporavimo, ali nemojte se iznenaditi ako posle pauze imamo sličnu situaciju", izjavio je Robertson.

Ralf Gonsalves, premijer 32 ostrva koji čine državu Sent Vinsent i Grenandini, je rekao da građani ostanu smireni i da gledaju da se zaštite od korona virusa.

On je dodao da vlada razmišlja na koji način da sakupi i otkloni pepeo, koji je prekrio aerodromsku pistu u blizini Kingstauna, kao i na Barbadosu, koji je 190 kilometara istočno.

Oko 3.200 građana je otišlo u 78 vladinih skloništa, a četiri prazna kruzera su spremna da odvezu evakuisane do obližnjih ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.