Senić: Verujem u oporavak privrede u 2013.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2012, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senić: Verujem u oporavak privrede u 2013.

BEOGRAD -

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić izjavio je da veruje Narodnoj banci Srbije da će inflacija biti 5,5 odsto u 2013. godini i ocenio da uz prognozirani rast od dva odsto, treba očekivati oporavak privrede.

Senić je sinoć, učestvujući u programu RTS-a, rekao da radikalni zaokret u budžetu predstavlja, ne samo njegova transparetnost i fiskalna konsolidacija, već i ukidanje garancija za kredite javnim preduzećima, da se ne bi desilo da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njihovi dugovi ponovo pretvaraju u javni dug.

Komentarišući primedbe Fiskalnog saveta, Senić je rekao da će striktnom kontrolom rashodne strane budžeta trošenje u 2013. biti stavljeno pod kontrolu i dodao da Ministarstvo finansija već sada ima projekcije troškova svih ministarstava i za 2014. i 2015. godinu.

Restrukturiranje javnih perduzeća mora se završiti do kraja 2014. godine, dodao je on.

Biće dogovora o budžetu Vojvodine

Komentarišući dešavanja u Železari Smederevo, Senić je rekao da se vode intenzivni pregovori sa potencijalnnim partnerom iz Rusije, firmom "Uralvagon Zavod" i vlada će učiniti sve da dođe do dogovora do kraja godine.

Ukoliko se postigne dogovor, do marta sledeće godine trebalo bi da se pokrene proizvodnja u Železari Smederevo, najavio je Senić.

Odgovarjući na pitanja gledalaca, Senić je rekao da je ukinuto pet agencija i 136 parafiskalnih nameta i napomenuo da je ukidanjem sopstvenih prihoda agencija ostvarena ušteda od 400 miliona evra u budžetu.

Senić je najavio da će i u narednoj godini biti nastavljeno sa ukidanjem državnih agencija.

Kada je reč o budžetu Vojvodine, Senić je najavio da će, kada se smire strasti, biti postignut dogovor o budžetu pokrajine u 2013. godini, koji će biti najveći do sada i da će pokrajinski organi vlasti biti zadovoljni rešenjem.

Korak ka izbegavanju dužničke krize

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da je glavna pozitivna stvar u budžetu je radikalno smanjenje budžetskog deficita, zatim zamrzavanje plata i penzija i povećanje poreza i napomenuo da je budžet korak ka izbegavanju dužničke krize, o čemu treba voditi računa u 2014. i 2015. godini.

Fiskalni savet ima rezerve po pitanju ostvarenja budžetskoig deficita, jer očekuje da će biti premašen za oko 25 milijardi dinara, sa planiranih 121,9 milijardi dinara.

Dodatni rizik biće finansiranje Železare Smederevo, ukoliko ne nađe strateškog partnera, upozorio je Petrović.

Komentarišći primedbe MMF-a o velikoj javnoj potrošnji, Petrović je rekao da bi u 2013. godini trebalo napraviti plan reformi, da bi se u 2014. počelo smanjenje broj zaposlenih u državnoj administraciji, reformisati penzioni sistem...

Potpredsednik Skupštine Srbije i D S S Nenad Popović je rekao da ta stranka neće glasati za budžet u 2013. godini, jer su rashodi potcenjeni, a prihodi su precenjeni.

Popović je ocenio da će u narednoj godini doći do pada ekonomske aktivnosti i rasta nezaposlenosti, i ukazao da budžet nema ekonomsku strategiju i ne objašnjava kako će se privući strane investicije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.