Senić: Novi zakon će zaustaviti pljačku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2012, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senić: Novi zakon će zaustaviti pljačku

BEOGRAD -

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić rekao je danas da će novi zakon o javnim preduzećima zaustaviti dosadašnju pljačku i da se javna preduzeća više neće deliti kao partijski plen stranaka koje su pobedile na izborima.

"To je energija koja će zaustaviti dosadašnju pljačku i sistem raskalašnog trošenja novca poreskih obveznika u javnim preduzećima", rekao je Senić agenciji Beta reagujući na izjavu lidera Liberalno demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partije Čedomira Jovanovića.

Jovanović je ranije danas ocenio da će taj zakon biti energija za novu pljačku i nastavak političkog obračuna sa neistomišljenicima.

Senić tvrdi da novi zakon o javnim preduzećima za koji se nada da će vrlo brzo biti usvojen u Skupštini Srbije afirmiše principe profesionalnosti, departizacije i javnosti rada i da će biti ogroman iskorak u odnosu na postojeće stanje.

On je dodao da su se do sada direktori javnih preduzeća formalno imenovali na sednici vlade a suštinski su se imenovali u svim prethodnim vladama kao podela plena između lidera vladajuće koalicije.

Uštedeti stotine miliona evra bespotrebnih subvencija

"Takva praksa će biti potpuno obustavljena novim zakonom i siguran sam da će uštedeti stotine miliona evra bespotrebnih subvencija koje je država na centralnom i lokalnom nivou svake godine davala da bi održala funkcionisanje javnih preduzeća koja su do sada vodili nestručni i partijski kadrovi", rekao je Senić.

Prema njegovim rečima, novim zakonom se stranački glomazni upravni odbori zamenjuju stručnim malim nadzornim odborima, uvodi se struka u nadzorne odbore, javni konkurs i javnost izbora direktora javnih preduzeća.

"Uvodi se ono što je najvažnije: celogodišnja kontrola rada javnih preduzeća i u skladu sa tim mogućnost da oni postavljeni direktori koji ne ispunjavaju rezultate rada i poslovne programe budu tokom mandata smenjeni", rekao je Senić.

Upitan o mehanizmima kontrole rada, Senić je naveo izbor direktora javnih preduzeća na konkursu, komisiju koja predlaže tri najbolja kandidata, nadzorni odbor sastavljen od ljudi koji moraju da ispunjavaju određene stručne kvalifikacije i jednog potpuno nezavisnog člana nadzornog odbora koji ne sme biti član političke stranke.

Ne postoje više večni direktori javnih preduzeća

Na pitanje da li će nadležni ministri moći da smenjuju direktore javnih preduzeća, Senić je kazao da postoje kriterijumi kada se moraju smeniti direktori i kada procedura može da se pokrene.

"To je jasno pobrojano u zakonu. To je jedna od boljih stvari. Ne postoje više večni direktori javnih preduzeća koji traju onoliko koliko traje koalicija na vlasti u gradu, opštini i republici", rekao je Senić.

Povodom zamerki Čedomira Jovanovića da će u petočlanoj komisiji za izbor direktora javnih preduzeća tri člana biti iz stranaka koje čine vladu, Senić je kazao da je to normalno jer ko bi drugi nego vlada imenovao članove komisije koja treba da bira direktore javnih preduzeća čiji je vlasnik država.

Obaveza JP da objavljuju svoje finansijske izveštaje

"Imate obavezu javnih preduzeća da na svom sajtu redovno objavljuju svoje finansijske izveštaje i da sve ono što se tiče rada javnih preduzeća bude dostupno javnosti. Imate mogućnost i osnivača i nadzornog odbora da pokrene smenu direktora javnog preduzeća. To je jedan gigantski korak napred u odnosu na postojeći zakon", kazao je Senić.

"Bitno je da je to konkurs koji je javan, transparentan, bitno je da će u svakoj komisiji biti dva promenljiva člana i bitno je da jedan član komisije mora biti iz nadzornog odbora javnog preduzeća javnog preduzeća", rekao je Senić.

Sve to je, kako je naveo Senić, jedan ogroman korak u odnosu na sadašnje stanje kada se nakon izbora sretnu šefovi pobedničkih stranaka u koaliciji koje su pobedile na izborima i dogovore kome pripada javno preduzeće a onda vlada samo formalno to verifikuje kroz jedan običan akt.

Senić je rekao da će javna preduzeća imati obavezu da ključne rezultate poslovanja unapred dostave nadležnom ministarstvu da bi ono tokom godine moglo da kontroliše rezultate rada javnih preduzeća, kao i obavezu javnih preduzeća da uvedu komisiju za reviziju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Senić: Novi zakon će zaustaviti pljačku

Izvor: Kamatica.com, 27.Nov.2012

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić kaže da će novi zakon o javnim preduzećima zaustaviti dosadašnju pljačku i da se javna preduzeća više neće deliti kao partijski plen stranaka koje su pobedile na izborima..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.