Senić: Budžet vodi fiskalnoj konsolidaciji

Izvor: RTS, 23.Nov.2012, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senić: Budžet vodi fiskalnoj konsolidaciji

Planirani budžet za narednu godinu je dobar, realno ambiciozan i predstavlja pravi korak u smislu fiskalne konsolidacije, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić rekao je da je planirani budžet za narednu godinu dobar, realno ambiciozan i da predstavlja pravi korak u smislu fiskalne konsolidacije.

"Jedan deo primedbi i predloga MMF-a smo usvojili. Kada smo se suočili sa stanjem u javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << finansijama jasno je bilo svima i Fiskalnom savetu i MMF-u da je neophodna radikalna fiskalna konsolidacija", rekao je Senić gostujući na RTS-u.

Senić navodi da, kada su započeti pregovori, MMF je smataro da je svako smanjenje deficita veće od 2,5 odsto društvenog proizvoda za jednu godinu drastično i da može da izazove i negativne posledice, ali da se sada ispostavlja da deficit za ovu godinu zbog većeg efekta fiskalne konsolidacije neće biti veći od 6,1 odsto.

"Tako da se naša projekcija od 3,6 odsto bukvalno uklapa u zarez. Uvereni smo da je ovo jedan dobar budžet i da je ovo pravi korak u smislu fiskalne konsolidacije", ističe Senić dodajući da očekuje da ga Skupština Srbije usvoji.

Osvrćući se na zamerke da ključni elementi nisu dobro postavljeni, Senić navodi da potpuno razume Fiskalni savet zato što se dešavalo da rashodi budu probijeni u poslednjem kvartalu, ali da je ovog puta uvedena kvartalna kontrola.

"Na sugestiju MMF-a i Fiskalnog saveta uveli smo kvartalnu kontrolu. Dakle biće stroga kontrola trošenja sredstava. Sada ministarstva znaju da moraju da upravljaju dobijenim novcem na najbolji mogući način i da neće biti nikakvog povećanja do kraja godine", kaže Senić.

Senić ističe da se mora podići odgovornost u teškom trenutku u kome se zemlja nalazi, i zato je uvedena centralizacija prihoda.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija kaže da su razgovori sa MMF-om bili dobri i naporni, da je svako imao svoje argumente, ali da su u velikoj meri stavovi približeni, i dodao da i poslanici moraju da pozdrave činjenicu da rasprava o budžetu počinje tokom novembra, što se nikada nije desilo.

"Hoćemo da 2013. godina bude godina čistih računa", zaključuje Senić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.